Je kledingkast opruimen: dit zijn dé 3 methodes

by Redactie

Gemiddeld staan we zo’n zes maanden van ons leven besluiteloos voor onze kledingkast. Dat staat gelijk aan ongeveer 4 hele dagen per jaar! En let wel, dat is een gemiddelde, dus er zijn ook mensen die er zeker veel langer voor staan. Besluiteloos voor je kledingkast staan is iets waar heel veel mensen ‘last’ van hebben. Het grootste probleem hierbij: een té volle kast, die niet goed en overzichtelijk is opgeruimd en vaak ook het bewaren van oude kleding. Je kan eenvoudig meer structuur in je kledingkast (en uiteindelijk ook rust in je hoofd) aanbrengen. Er zijn drie methodes die je daarbij kunnen helpen: de KonMari-, de 3-dozen – en de 5-S-methode. Welke methode vervolgens het beste bij jou zou passen, dat moet je zelf beslissen:

1) KonMari-methode

De opruimhit van dit moment is natuurlijk die van Marie Kondi. Door Times is ze zelfs uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Een echte opruimexpert is ze dus met recht te noemen. Haar lijfspreuk is: Ontdoe je van alles wat je niet gelukkig maakt. Klinkt heel makkelijk, maar is het zeker niet. Het is volgens Kondo heel belangrijk om je bij elk kledingstuk af te vragen of je het echt nodig hebt én of je er echt blij van wordt. Is het twee keer nee, dan belandt het stuk in de afvalzak. Dit zal in het begin nog wat onwennig voelen, maar zodra je aan de slag bent, voel je dat het oplucht. Ook is het van belang om eerst met je bovenkleding te beginnen en uiteindelijk te eindigen met je schoenen. Ook heeft Kondo een opvouwmethode bedacht, die voor overzicht zorgt. Maar er ook voor zorgt dat je andere kledingstukken in de kast niet meer omgooit. Niet alleen je kast gaat er veel netter uitzien door deze methode, ook ga je bewuster leven wat betreft aankopen.

Lees ook:  Rituelen en bijgeloof in online gaming over de hele wereld

2) De 3-dozen-methode

Deze methode is wat minder rigoureus als voorgaande, kleding hoef je niet direct weg te gooien. De methode gaat uit van drie dozen: doos 1 is bestemd voor oude maar nog wel goede kleding die je wilt ‘Bewaren’, doos 2 is voor kleding die ‘Bruikbaar’ is en doos 3 is voor kleding die je waarschijnlijk wilt ‘Weggooien’ (denk aan sokken met gaten en dergelijke). In de doos Bruikbaar gaat alle kleding (die nog wél heel draagbaar is) die je niet meer past of waar je echt op uitgekeken bent. De inhoud kan je weggeven of verkopen. Belangrijke regel om hierbij in het hoofd te houden is de 12 maanden regel. Heb je iets langer dan 12 maanden niet gedragen of is het niet on top of mind geweest, dan is het item klaar voor doos 1 of 2.

3) De 5-S-methode

Deze Japanse methode is eigenlijk bedoelt voor het bedrijfsleven, maar ook zeker goed toe te passen thuis. De 5 s’en waar het om gaat staan voor:

Seiri – Scheiden
Seiton – Sorteren
Seiso – Schoonmaken
Seiketsu – Standaarden
Shitsuke – Zelfdiscipline

Deze methode is met name aan te raden wanneer je langdurig resultaat wilt hebben, omdat je met deze methodiek inzet op een permanente verandering. Ook is er nogal wat zelfdiscipline vereist (zie de laatste s) omdat je consequent de 5 s’en moet blijven opvolgen. Wil je de chaos in je kast kortstondig te lijf gaan of slechts je kleding uitzoeken, kan je beter een van de andere methodes hanteren.

Welke van de bovenstaande 3 methodes het meest geschikt is voor jou, moet je uiteindelijk natuurlijk zelf bepalen. Ook een combinatie is mogelijk, bijvoorbeeld van de laatste methode met de KonMari- of de 3-dozen-methode. In de volgende handige PDF’ s staan alle stappen van elke methode nog eens op een rijtje gezet. Succes!

Lees ook:  Inspiratie voor een krachtige ochtendroutine

PDF KonMarie-methode
PDF 3-dozen-methode
PDF 5-S-methode

Foto header via iStock, credits: nito100

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy