De e-sigaret, een beter alternatief

by Redactie

Waar roken vroeger enorm hip was en werd aangemoedigd door iedereen, wordt er tegenwoordig vaak raar en negatief gekeken naar mensen die roken. Roken is ongezond en veel mensen vinden de rook stinken. Het grootste deel van de giftige chemicaliën die je in tabak tegenkomt, zijn niet aanwezig in de damp van de elektrische sigaret. Een rapport van het Public Health England (PHE), uitgevoerd in 2015, komt met de conclusie dat de e-sigaret maar liefst 95% minder schadelijk is dan als je normale tabak rookt.

De elektrische sigaret

Veel mensen weten van het bestaan van de e-sigaret al wel af, maar wat is het nou precies en waarom is het beter dan gewoonweg tabak roken? En waarom is een elektrische sigaret een handig hulpmiddel om volledig te stoppen met roken?

Hoe werkt de e-sigaret?

Het woord zegt het eigenlijk al. De sigaret is elektrisch, er zit een batterij in. In de elektrische sigaret dient vloeistof te worden gedaan, ook wel de e-liquids genoemd. Door de batterij die in de sigaret zit, wordt de vloeistof opgewarmd. Deze vloeistof verdampt door de warmte en wordt vervolgens door de gebruiker geïnhaleerd. Er wordt dus geen tabak verbrand, waardoor er een stuk minder schadelijke stoffen vrijkomen en geïnhaleerd worden.  Hoe je de e-sigaret aandoet verschilt per merk. Bij het ene merk dient er een knopje te worden ingedrukt terwijl bij het andere merk er even aan de sigaret gezogen dient te worden waarna deze vanzelf aangaat.

Ideaal voor het stoppen met roken?

De e-sigaret is een ideaal middel voor het stoppen met roken. Er zijn talloze vloeistoffen, de zogenaamde e-liquids, beschikbaar om in de elektrische sigaret te stoppen. Deze vloeistoffen kunnen ook wisselen in het nicotinegehalte, het verslavende stofje bij de traditionele sigaret. Door vloeistof aan te schaffen die steeds wat minder nicotine bevat, kan de verslaving langzaam worden afgebouwd. Dit houdt in dat je geen enorme afkickverschijnselen zult hebben, die je wel kunt hebben bij cold turkey afkicken (het in één keer stoppen met roken).

Lees ook:  Bamboe, waarom het zo'n goed duurzaam alternatief is

Gezonder

Doordat er damp van een vloeistof, die zelf uitgekozen wordt, wordt geïnhaleerd, is het roken van een elektrische sigaret gezonder dan het roken van de oude vertrouwde sigaret. Natuurlijk kunnen er ook vloeistoffen worden uitgekozen die totaal ongezond zijn, dit ligt echter aan de gebruiker zelf.

Stank

Waar veelal over geklaagd wordt door de niet rokers, is dat een traditionele sigaret zo stinkt. Het voordeel van de e-sigaret is, dat er vloeistoffen in vele verschillende smaakjes te krijgen zijn en het dus niet naar rook ruikt. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van de elektrische sigaret niet stinkt en vaak gewoon binnen in huis kan worden gedaan. Dit scheelt weer een keertje in de regen staan!

Verdere voordelen elektrische sigaret

Er zijn talloze voordelen te noemen van de elektrische sigaret ten opzichte van de traditionele sigaret, denk hierbij aan:
1. Het verminderen van de kans op hart en vaatziekten en kanker
2. De gebruiker zal zich fitter gaan voelen en minder benauwd
3. Het gebruik van de elektrische sigaret stinkt niet
4. Besparing. De aanschaf is wat duurder maar het gebruik is vele malen goedkoper
5. Verbeterde huidconditie

Foto header via iStock, credits: skyNext

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy