5 tips voor het kiezen van de juiste makelaar

by Redactie

Na een poos wikken en wegen is het dan besloten. Je gaat een (ander) huis kopen. Tegenwoordig is dit niet meer zo makkelijk als voorheen, de huizen gaan als warme broodjes over de toonbank, het is dus belangrijk dat je er snel bij bent. Soms is zelfs het kijken op funda al te laat. Wat daarbij kan helpen is het inschakelen van een aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar kan dan ook mooi direct de verkoop van het oude huis regelen, een win win situatie dus. Maar…wie kies je? Het zijn er zoveel. Hieronder volgen vijf tips voor het kiezen van de juiste makelaar.

1. Doe vooronderzoek

Begin vast online met wat vooronderzoek over de makelaars die in de buurt beschikbaar zijn. Let er hierbij wel op dat de makelaar bij de NVM, VBO of Vastgoedpro zijn aangesloten, deze zijn geschoold en daarnaast verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de openingstijden van het bedrijf. Zijn ze in de avonduren beschikbaar voor kijkers en kan er eventueel in het weekend contact worden opgenomen?

2. Vergelijk makelaars

Vergelijk meerdere makelaars in prijs als in de persoonlijke klik met de persoon. Wellicht is het een mogelijkheid om eerst een huis te bezichtigen met de makelaar die op je lijstje staat. Op deze manier kun je zien of de makelaar enthousiast is en of hij overtuigingskracht heeft om het huis te verkopen. Dit zal de makelaar op dezelfde manier doen bij je eigen huis. Het is dus raadzaam om een aantal huizen te gaan bekijken met verschillende makelaars, om er dan vervolgens een te kunnen kiezen.

Lees ook:  De thermostaat moet omlaag. Maar hoe wen je thuis aan een koudere temperatuur?

3. Gebruik je netwerk

Vraag advies aan familie en vrienden. Iedereen met een eigen huis heeft wel ervaring met een makelaar gehad. Zo zijn er vele mensen die hun ervaringen met jou kunnen delen en kunnen aangeven wat voor hen belangrijk was. Zo hoor je veel positieve én negatieve verhalen. Zet ze op een rijtje en bepaal welke verhalen op jouw situatie van toepassing zijn.

4. Vrijblijvende afspraken

Maak vrijblijvende afspraken met verschillende makelaars uit de omgeving. Laat hem of haar zichzelf presenteren en de manier uitleggen waarop hij/zij te werk gaat. Vraag daarnaast een kostenspecificatie en vraag naar de courtage. Tijdens zo’n afspraak zul je vrij snel merken of er een klik is tussen jullie.

5. Bepaal de prijs en strategie

Na de eerste vrijblijvende afspraken blijven er waarschijnlijk 2/3 makelaars over waar je een goed gevoel bij hebt.
Bepaal samen met deze makelaars de verkoopprijs van je oude huis en de verkoopstrategie. De verschillende makelaars zullen waarschijnlijk net een andere verkoopprijs noemen en een andere verkoopstrategie. Kies voor de verkoopprijs en de verkoopstrategie die jou het meest aanspreekt.

En als laatste. Luister goed naar je gevoel. De makelaar gaat een enorm belangrijke taak in je leven vervullen. Het belangrijkste is dus dat het goed voelt en dat er vertrouwen is in de makelaar. Deze tips zijn i.s.m. https://www.alexvankeulen.nl tot stand gebracht.

Foto header via iStock, credits: brintik

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy