4 x slim en duurzaam besparen doe je zo

by Redactie

Een (meer) duurzaam leven. Dat willen we allemaal toch? Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat de toekomst er beter uit ziet, maar over het algemeen wordt je er zelf ook gelukkiger van. En in dit alles geldt; alle kleine beetjes helpen. Recyclen, consuminderen, maar ook het durven investeren in huishoudelijke apparaten die zuiniger zijn. Iets wat niet alleen maar beter voor het milieu is, maar ook nog eens fijn voor je portemonnee. Wij geven alvast wat tips op weg naar een slimmer en meer duurzaam huishouden:

1) Duurzaam huishoudboekje

Stap één is het overzichtelijk maken van in- en uitgaven. Hierbij helpt het om een huishoudboekje bij te houden. Dat kan op papier, maar nog handiger is het gebruik van een digitaal huishoudboekje. Transacties worden dan automatisch geladen en je kan ook allerlei (sub)categorieën toevoegen. Zoek eens op ‘huishoudboekje’ in de Apple of Google store en je zal tal van tools vinden. Slim is om al je uitgaven te verdelen in categorieën. Zo kan je ook zien waar je wat betreft duurzaamheid bijvoorbeeld nog stappen kan zetten.

2) Kleine wasjes, grote wasjes

Besparen in je dagelijkse uitgaven begint vaak bij meer duurzaam en bewust leven. Als je dat namelijk doet, zal je energie-rekening bijvoorbeeld al een stuk minder hoog zijn. Aan te bevelen is dan ook om wanneer je bijvoorbeeld een wasmachine koopt, de juiste investering te maken. Een wat duurdere, maar wel energiezuinige wasmachine kan je op de lange termijn veel meer opleveren dan een goedkope niet energiezuinig exemplaar. Een Miele wasmachine zou wat duurzaamheid betreft een goede keuze zijn. Daarnaast is het van belang dat je bij het gebruik van de wasmachine ook verstandig te werk gaat. Zet de wasmachine bijvoorbeeld alleen aan als de trommel echt vol is. Centrifugeer niet hoger dan 1200 toeren (hoger geeft namelijk echt geen beter resultaat) en maak de machine ook regelmatig schoon. Op die manier gaat ie een stuk langer mee!

Lees ook:  Op roadtrip én camper-avontuur met de Dacia Jogger InNature sleep pack

3) Verlichting en verwarming

Heel veel energie gaat verloren in huishoudens doordat mensen vergeten een verwarming terug te draaien of lampen uit te doen. Super zonde! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je al je lampen in je huis vervangt door spaarlampen en LED-verlichting. Wellicht wat duurder in aanschaf, maar ook hier geldt hetzelfde als voor de eerder genoemde wasmachine: op de lange termijn levert het je veel op. Wat betreft de verwarming ben je in de winter al snel geneigd deze wat hoger te zetten. Kies er liever voor een extra trui aan te trekken. Je zal merken dat je vanzelf de verwarming minder vaak hoog zet.

4) Alle kleine beetjes…

Klinkt als iets logisch, maar wil je echt besparen dan is het van belang alle uitgaven eens onder de loep te nemen. Kleine veranderingen als je brood in de diepvries bewaren (dan gooi je namelijk nooit meer oud brood weg) tot aan wat vaker de fiets nemen en het inperken van impulsaankopen hebben al een enorme uitwerking op een meer duurzame levensstijl. Succes!

Foto header via iStock, credits: DiyanaDimitrova

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy