Zo maak je jouw tuin of balkon summer ready

by Emma

Het wordt zomer en weer tijd om de bloemetjes buiten te zetten—letterlijk en figuurlijk. Niet iedereen heeft het geluk van een tuin, maar velen kunnen pok een paar zonnestraaltjes plukken via hun balkon. Bloemetjes of niet, de vraag blijft natuurlijk hoe je jouw tuin of balkon helemaal summer ready maakt, zodat ook jij kan genieten van jouw eigen buitenplekje deze zomer.

Weet wat je wil!

De temperatuur stijgt natuurlijk wat in de zomer (hopen we!) en daar zijn je planten niet altijd op voorbereid. Kijk dus eerst altijd even hoe je huidige tuin/balkon er voor staat. Dit is ook het juiste moment om even goed na te denken over hoe je wilt dat jouw buitenplek er uit komt te zien. Trends hoef je natuurlijk niet altijd te volgen, maar misschien biedt het je wél net de juiste hoeveelheid inspiratie (blijkbaar is de Sedum Mexicanum helemaal in voor deze zomer). Bij het snoeien van je groen heb je natuurlijk wel het juiste tuingereedschap nodig, en per plant is het ook belangrijk om te kijken wat voor plantenbakken het beste werken (een klimplant functioneert immers heel anders dan een hangplant…).

Waar zie jij jezelf zitten?

Het leuke aan een tuin of balkon is natuurlijk dat je het drukke stadsleven kan vermijden in jouw eigen toevluchtsoord. Maar hoe maak je jouw sweet escape zo comfortabel mogelijk? De eerste tip klinkt vrij logisch altijd, maar wordt vaak vergeten: weet waar het licht vandaan komt! Sommigen planten willen schaduw, sommigen willen directe zon, en anderen weer half-om-half. Sta eens een dag stil en kijk waar het ligt valt op welk moment van de dag. Weet je eindelijk waar jij het liefst je ochtendkrant leest, zorg dan dat je het juiste tuinmeubilair uitzoekt. Als je de ruimte hebt is een loungestoel natuurlijk genieten, maar soms is een simpele tuinstoel al voldoende. In de shop van OTTO vind je veel inspiratie voor dit soort tuinmeubelen

Lees ook:  Bier en Leuven, a perfect match

Lenteschoonmaak

Oké, nu je dan eindelijk een plan hebt voor jouw buitenplek wordt het tijd om—jawel—de boel eens goed schoon te boenen. Tijdens de winter ontstaat er namelijk een glad laagje wat de vooruitgang van jouw uitgekozen flora tegenhoudt. Gebruik hiervoor een hogedrukspuit of gewoonweg een beetje lauw water en groene zeep. Natuurlijk is het niet slim om je houten tuinmeubilair met water schoon te maken, en kan je de set het beste gewoon afstoffen. Let ook op dat je geen chemische middelen gebruikt, want daar houden je geliefde plantjes immers niet zo van.

Klussen maar!

En dan kan je écht beginnen met het werk. Haal het onkruid weg, geef je gazon/gras wat aandacht en liefde, en pak je snoeischaar erbij. Hoe graag je ook al die afgevallen bladeren wilt wegvegen, laat er altijd een paar liggen zodat het ecosysteem nog goed in balans blijft. Zowel vogels, insecten, en schimmels hebben hier namelijk baat bij (en wie wil er nou geen vogeltjes op bezoek?). Als je nou precies in de gaten wilt houden wanneer je wat kan gaan zaaien, dan is het heel handig om een weerstation aan te schaffen. Zo weet je altijd precies wat de huidige temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk is.

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy