Wat is ghosting en hoe ontwijk je het tijdens het online daten?

by Redactie

Misschien heb je nog nooit van de term gehoord, maar als je een online profiel hebt op een dating app dan is het fenomeen je vast bekend. Ghosting: als iemand uit het niets niet meer reageert en alle communicatie stopt. Leuk is het niet, en zó veel kan je er helaas ook niet aan doen. Maar waardoor gebeurt het, en hoe kan je dit bij online daten (misschien) voorkomen?

Mindless proces

Ben je zelf wel eens geghost? Dan snap je waarschijnlijk nog steeds niet waarom. Los van mogelijke persoonlijke redenen (vaak stoppen mensen met communiceren als mensen te afhankelijk of opdringerig zijn), ligt het misschien ook wel gewoon aan het verschijnsel van online daten zelf. Denk er maar eens goed over na. Je kan namelijk uren lang swipen—links of rechts—als of het een soort automatisme is geworden. Met één vingerbeweging bepaal jij het (nood)lot van een potentiële relatie. Dus, na een tijdje heb je een paar matches. Wat doe je er dan mee? Misschien begin je een paar gesprekken, en misschien zijn sommige zelfs leuk. Echter, het feit blijft dat op de huidige manier van online daten het eerder een mindless proces is dan een heuse zoektocht naar een leuke date of relatie. Tja, dan kijk je er niet raar van op dat mensen niet meer reageren, toch? Of je hebt te veel matches en bent simpelweg overweldigd door de hoeveelheid mensen waar je opeens aandacht aan moet geven, of je was zo gedachteloos aan het swipen dat je iemand niet ééns zo leuk vindt. Het kan overigens ook nog dat iemand in eerste instantie wel in de mood was voor een praatje, maar na een dag of twee weer terugkeerde naar de non dating app realiteit. Misschien maak jij je ook schuldig aan een van deze acties en besef je het pas na het lezen van dit artikel. Kortom: de huidige online date-cultuur schreeuwt niet bepaald ware liefde.

Lees ook:  Online verkiezingskoorts: D66 meest gezochte partij, Baudet meest gezochte lijsttrekker

Zoek alternatieven

En hoe doe je hier dan iets aan? Zoals al eerder gezegd, als je wordt geghost, dan is het echt uit jouw handen. Iemand praat immers niet meer met je, dus het heeft negen van de tien keer vrij weinig zin om dubbele berichtjes te sturen. Take the hint! Máár, wat je wel kan proberen te doen is het probleem voorkomen. Hoe dan? Ja, vaak zit het ‘m al in de dating app zelf. Tinder nog steeds een van de populairste apps, maar het is ook juist deze applicatie die bekend staat om het frequente ghosten. Dus, dan zoek je alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan Bumble: daar moeten de vrouwen beginnen met een gesprek. Dit gaat dus tegen de norm in dat mannen dit maar moeten aanpakken. Een leuke date is niet gegarandeerd. Maar doordat vrouwen bewuster moeten nadenken over wie ze daadwerkelijk willen aanspreken, is de kans groter dat de matches wat serieuzer verlopen. Ook verloopt de match binnen 24 uur als er geen gesprek is gevoerd, waardoor de app er dus eigenlijk al voor zorgt dat zij die niet 100% overtuigd zijn van jouw leuke profiel wegvallen. Een ander leuk alternatief is Hinge. Voor de Nederlandse markt vrij nieuw, maar hun motto is duidelijk: een dating app met als doel je van de dating app weg te krijgen. Een dating app voor mensen die dating apps haten. Klinkt paradoxaal, maar het schijnt te werken. Volgens het bedrijf volgen er op 75% van de eerste date, een tweede. Los van de foto’s die je upload, wordt er gevraagd of je ook je virtues, vitals, en vices wilt delen. Denk aan religieuze overtuigingen, politieke voorkeur, of je kinderen hebt, en meer. Tot slot kan je ook terecht bij The Inner Circle, voor de echte exclusieveling gemaakt. Uiterst selectief, met als doelgroep young professionals uit dezelfde stad. Het is echter niet alleen je locatie die je met elkaar deelt, maar ook nog eens interesses, doelen, en carrières. Smalltalk valt hier dus al vrij snel weg—en de kans op ghosting wordt kleiner. Wat ook handig is, is dat de hele swipe beschaving wegvalt. Je mag namelijk weer old school iemand zelf een berichtje sturen, in plaats van dat je hoeft te wachten op de juiste match.

Lees ook:  Dit is coachend leidinggeven en zo kan jij het ook

Foto header via iStock, credits: MissTuni

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy