Waarom paardrijden als sport een aanrader is

by Redactie

Zoek je nog een nieuwe manier om aan je sportieve trekken te komen, maar wil je het liefste naar buiten? Misschien is paardrijden wel iets voor jou! Het wordt vaak vergeten, en niet altijd als een sport gezien (is het immers niet het paard dat al het werk doet?), maar dat is het wel degelijk.

Paardrijden ís een sport

Misschien niet altijd even intensief (waar op zich ook al iets voor te zeggen is), maar tijdens het paardrijden ben je eigenlijk wel bezig met een gemiddelde cardiofitness workout. Je hartslag verhoogt, en je traint zo je conditie. Verder, als je technisch goed rijdt, dan doe je ook nog eens iets aan je rugspieren. Ruiters gebruiken veel spieren tegelijkertijd (binnen- en buitenbeenspieren krijgen extra aandacht). En wat opvallend is, is dat het bodembekken goed getraind wordt. Dit is vooral interessant voor vrouwen, want uit onderzoek bleek dat bevallingen hierdoor bijvoorbeeld gemakkelijker verlopen. Je verbrandt over het algemeen wel minder calorieën, dus als dat je doelstelling is kan je beter gaan joggen. En laten we eerlijk zijn, heerlijk uitwaaien op een paard is niet verkeerd!

Dus… wat heb ik nodig?

Overtuigd, maar geen idee waar je moet beginnen? Gelukkig is het niet al te lastig. Voor je eerste les hoef je namelijk niet het hele paardenarsenaal aan te schaffen. Wat wel belangrijk is, is dat je de juiste kleding draagt. Dit betekent: kleding die goed past, een paardrijbroek (of een stretchy broek zonder naden), en comfortabele maar strakke bovenkleding. Zo kan de instructeur goed zien of je in de juiste houding zit. Voor de veiligheid zet je een cap op, maar ook deze kan je vaak lenen bij een ruitersportcentrum (check dit wel, want het is uiterst belangrijk). Nadat je ook je rijlaarzen hebt aangetrokken zit je qua outfit goed. Maar natuurlijk heeft jouw paard ook wat voorbereiding nodig. Nu het weer wat warmer wordt zijn er ook meer vliegen, en met haar nu dunnere vacht is jouw paard een makkelijk slachtoffer. Gebruik daarom een vliegendeken (ook deze hebben allerlei leuke modelletjes, dus genoeg keus). Immers, als het paard tevreden is, dan zal jouw rijsessie veel soepeler verlopen. Vergeet verder natuurlijk niet het zweepje (niet te slap, want de instructies moeten wel duidelijk zijn), een goed zadel inclusief stijgbeugels, en natuurlijk de teugels. Zoals al eerder gezegd kan je deze items vrijwel altijd huren bij de manege, of misschien lenen van een vriend. Maar wil je toch wat serieuzer aan de slag gaan, kijk dan eens bij MHS Ruitersport, waar je alles vindt wat jij en je paard nodig hebben om een goede workout of outdoors uitje waar te maken.

Lees ook:  5 workout essentials die je nodig hebt in je sporttas

Foto header via iStock, credits: sergio_kumer

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy