Trending: de familieopstelling. Maar wat is het precies, en waarom is het nu zo populair?

by Emma

Het is relatief nieuw, en ontworpen door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Volgens deze aanpak hebben opstellingen een enorme invloed op de kwaliteit van iemands leven binnen een familie. En als we dus licht schijnen op al deze relaties, dan kunnen we bepaalde knelpunten of problemen begrijpen, en oplossen. Kortom, de familieopstelling is een methode die laat zien welke plek jij als individu binnen de context van je familie inneemt.

Voor wie is het?

Eigenlijk voor iedereen die wat verheldering wilt, of kan gebruiken, binnen het gezin. Het gaat voornamelijk over steeds terugkerende patronen, een bepaald trauma, verdriet. Of een struikelblok dat steeds weer terugkeert en moeilijk te verwoorden is. Ook al kent elk huishouden dit ongetwijfeld, is deze therapie juist bedoeld voor die problemen waar je echt niet verder mee kunt. Dan kunnen familieopstellingen helpen.

En hoe werkt het dan?

Elke familie heeft haar eigen dynamiek, en als deze problematisch is dan is deze aanpak verhelderend, en uiteindelijk, verlichtend. Meestal doe je deze opstellingen samen met een groep, denk aan een kring deelnemers waar om de beurt iemand een bepaald thema naar keuze naar boven brengt wat voor hen belangrijk is. De rest van de deelnemers wordt gevraagd om leden van de familie te representeren. Vervolgens mag de cliënt de ruimte indelen, en dus zo elk ‘familielid’ plaatsen op de plek die juist voelt. Het is over het algemeen een vrij intuïtieve methode. Misschien klinkt dit nog te vaag. Dat snappen we. Het kan bijvoorbeeld gaan over het willen weten waarom je altijd zo geïrriteerd raakt als iemand je tegenspreekt, waarom het maar niet lukt om op een transparante manier te communiceren met je vader, of waarom je altijd jaloers bent op je zus. Tijdens de sessie ontstaat een soort levende stamboom, wat visuele verbanden weergeeft, en de deelnemers die de familieleden representeren leven zich in in het karakter. Dit gaat vrijwel onbewust. Er is overigens ook een begeleider bij, die vragen stelt aan de representanten. Zo worden de onderlinge relaties voelbaar, en expressief. Soms duurt het een paar maanden, soms een jaar, en soms zelfs langer. Maar als we de trend moeten geloven is het de moeite waard.

Lees ook:  5 x trends voor de zomer 2018

Waarom is dit zo populair?

Over het algemeen zijn de deelnemers enorm onder de indruk—en vaak ook overweldigd. Via deze associatieve en intuïtieve aanpak komen mensen bijna spelenderwijze achter de oorzaken van hun ergernissen, trauma’s, of bronnen van verdriet. Dit zorgt er voor dat men na deze intensieve sessie een enorme last van zijn of haar schouders voelt vallen. Het lucht dus erg op. Wat de cliënt er zelf mee doet is natuurlijk aan hem/haar, maar meestal blijken de waardevolle inzichten zich te vertalen naar de dagelijkse praktijk. En zo verandert er dus wel degelijk iets.

Foto header via iStock, credits: Radachynskyi

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy