Safety first: waar moet je op letten bij de aanschaf van een motorhelm?

by Imke Walenberg

Nu de lente weer is aangebroken trekken met name in de weekends veel motorrijders er weer op uit voor mooie toertochten. Soms alleen, maar vaak ook in groepen. Heel leuk natuurlijk, maar het heeft ook een keerzijde. In de eerste zonnige weekends van het jaar vallen er vaak veel meer verkeersslachtoffers dan gemiddeld. Ter illustratie: waar in de winter dit op zo’n 10 motorslachtoffers per maand ligt, is dat in maart ongeveer 40!* Naast dat de motorrijder zelf ook weer even moet wennen aan het rijden, geldt vermoedelijk hetzelfde voor de rest van het verkeer. Daarom is een goede motorhelm des te belangrijk. Wij geven tips waar je op moet letten.

Type helm

Het dragen van een helm op je motor is verplicht in Europa. Het type helm dat je kiest mag je wel zelf bepalen. Er zijn drie verschillende soorten op de markt: de systeemhelm, de integraalhelm en de open helm. Hierbij is de systeemhelm wel het meest gangbaar onder motorrijders. Een systeemhelm is helemaal gesloten. Dat is bij een integraalhelm overigens ook zo, maar bij een systeemhelm kan je de voorkant omhoog schuiven. Handig is daarnaast dat je een bril kan dragen in combinatie met deze helm. Wil je voor de echte stoere motorhelmen gaan, dan is een integraal helm meer iets voor jou. Deze worden namelijk ook gedragen bij de motor- en autocross.

Vorm en maat

Net als bij schoenen, moet een helm perfect zitten en aansluiten. Laat je hoofdmaat daarom goed opmeten, zodat je je helm echt op maat koopt. Ook is het belangrijk dat de helm niet knelt bij je wangen, voorhoofd en op je kaaklijn. Als je een helm past is het dan ook goed om hem even op je hoofd te laten zitten, zodat je echt kan ervaren hoe die voelt. Check ook in welke mate je helm geluiddicht is. Wanneer dit namelijk niet honderd procent is, is het aan te raden er ook speciale oordopjes bij aan te schaffen (die er overigens wél voor zorgend dat je de rest van het verkeer hoort!).

Lees ook:  Je kledingkast opruimen: dit zijn dé 3 methodes

Ventilatie

Niets vervelender dan te weinig frisse lucht binnenkrijgen wanneer je aan het rijden bent. Let er dan ook goed op dat de ventilatieopeningen op jouw helm daar zitten die voor jou prettig zijn.

Materiaal

Helmen kan je aanschaffen in prijzen variërend tussen de 100 en 1000 plus Euro. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt wat betreft looks en veiligheid. Zo kan je wat betreft materiaal bijvoorbeeld kiezen voor glasvezel in plaats van polycarbonaat. Laatstgenoemde gaat vaak minder lang mee.

Er zijn nog veel meer zaken waar je op kan letten bij het aanschaffen van een helm. Hoofdzaak is dat je je goed laat informeren en er de tijd voor neemt. En ga sowieso alleen de weg op als je helm ook echt goed zit.

* Dit blijkt uit een analyse van het STAR-initiatief.

Foto header via iStock, credits: Igor Sinkov

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy