Roadtrippen in Lapland met de Mazda CX-5

by Wanda Bregman

Soms moet je gewoon heel hard wensen en dromen want ze kunnen uitkomen. Lapland stond in de top 5 van mijn bucketlist-bestemmingen, al een tijdje. Dus toen Mazda vroeg of ik mee wilde roadtrippen in Lapland met de Mazda Lapland Experience, gilde ik natuurlijk direct JA! Rijden in de nieuwe Mazda CX-5 door winter wonderland, sleeën met husky’s en slapen in een episch hotel op de poolcirkel. Met als kers op de taart: nummer 45 van CNN Travel Bucketlist; lopen over de frozen sea in Luleå in Zweden/Lapland. Zeg daar maar eens nee tegen. Dat doe je niet en dus stapte ik overexcited in het vliegtuig, op naar Stockholm (ruim 2 uur vliegen vanaf Amsterdam) waar we een overstap hadden naar de stad Luleå (1,15 uur vliegen van Stockholm) die aan een uitloper van de Botnische Golf ligt.

Lulea_eland

De Laplandse stad Luleå bruist

Het avontuur begint direct onderweg naar het hotel waar we kennis met het leven van Lapland:  Elanden die volledig op hun gemak de weg oversteken, vol in de ankers dus, dat kan de Mazda CX-5 wel, heel reactief. Na even een steelse blik van de heer Eland achterom, verdween hij in het serene witte landschap. Welkom in Lapland. In het hotel ligt een winterjas klaar die resistent is tegen -20, een beanie en handschoenen. Dat die nodig waren, bleek wel toen we eenmaal op de frozen sea liepen. Zelden zoiets bizars meegemaakt: lopen op een bevroren zee op ongeveer 1 meter dik ijs bedekt met een dikke laag sneeuw. Er zijn paden gemaakt waar men naar hartenlust hardloopt, wandelt, schaatst en sleet. Je vindt er zelfs bbq-plekken met houten picknicktafels. Luleå is een relatief kleine stad die bruist en alles te bieden heeft: natuur, zee, historie, sport en lifestyle. Het is de grootste stad in het Zweedse Lapland. Dineren doen we natuurlijk in geheel Laplandse stijl: biefstuk van de eland, aanradertje.

Lees ook:  Nightlife Guide Rotterdam

lulea_cnn_bucketlist Lulea_on_icefrozensea_cnn_luleaLulea_frozensea

Op weg naar Rovaniemi

De volgende ochtend gruwelijk vroeg uit de veren want we hebben een kleine 400 kilometer te gaan op wegen waar de maximum snelheid tussen de 90 en de 80 kilometer per uur ligt. Daarbij komt ook nog eens de ijs en sneeuw op diverse wegen dus moeten we de snelheid aanpassen, ondanks de spijkerbanden die onder de Mazda zitten. Die trouwens verplicht zijn tussen 1 december en 31 maart. We gaan van Luleå naar Rovaniemi, Fins Lapland. Een route waarin we een tijdszone doorkruisen. Rovaniemi staat bekend als de officiële home town van de kerstman. Het is de hoofdstad van Lapland, ligt op de Arctic Circle en is een plek waar je heel goed het noorderlicht kunt zien. We vertrekken om 06.15 uur en we hebben geluk; het is strakblauw, de zon schijnt reflecterend op de enorme hoeveelheid sneeuw, onze grijze, nieuwe Mazda CX-5 die wordt geroemd om zijn rijplezier, wordt voor het hotel gereden, let’s put some miles on this baby! Onderweg bekruipt me een surrealistisch gevoel; ik hoor en zie geen vogels, het enige dat ik zie is dikke lagen wollige sneeuw, dennenbomen en vlakke leegten. Het aantal meren dat we langskomen is ontelbaar. Als je een roadtrip maakt in Lapland, zorg dan dat je tank vol zit, benzinestations zijn hier dun bezaaid.

lapland

Slapen en sleeën op Poolcirkel

Even na 13.00 uur komen we aan in Rovaniemi waar we slapen in het Arctic Treehouse Hotel op de poolcirkel. Een luxe hotelkamer op palen tussen de dennenbomen met een fantastische, panoramische view. Niets dan oorverdovende stilte om je heen. Koffiedrinken op bed wordt vanaf nu nooit meer hetzelfde, op mijn rendierenvelletje op bed kijk ik vet glimlachend door het kolossale raam naar het besneeuwde bos waar ik af en toe een skiër of langlaufer voorbij zie schieten. Veel tijd om te van het uitzicht te genieten heb ik niet, de husky’s wachten blaffend en springend voor hun sleeën. Er staat een tocht van 3 uur door het Laplandse witte landschap op het programma met een tussenstop in een wigwam waar we een warme bessendrank van een kampvuur geserveerd krijgen. Na wat uitleg over de honden, de slee en die samen, gaan we op pad. Dit is zo bizar tof! De honden zijn ongelooflijk lief, luisteren goed en zijn geboren runners. En ja, het is waar wat ze zeggen, de dieren plassen en poepen onder het rennen, maar de behoeften valt gelukkig netjes in de sneeuw. Onderweg eten ze speels van de sneeuw om op temperatuur te blijven. Niet te bevatten hoe cool dit is, door bossen en over heuveltjes spurten de enthousiaste viervoeters naar de wigwam voor een welverdiend rustmomentje. Ondanks de bewolking pikken we nog even wat mooie rozerode kleuren op de horizon mee van de ingezette zonsondergang. We bereiden ons voor de terugreis naar het huskyverblijf waar we kennismaken met alle husky’s. Eenmaal terug in het hotel worden we verwend met heerlijke wijnen en spijzen in het fraaie restaurant van het hotel.

Lees ook:  3 x de meest bijzondere strandhuisjes in Nederland

slee_husky'swigwamsleeen_husky'sarctic tree house hotel arctic tree house hotel

De vernieuwde Mazda CX-5

En dan nu even over de auto, want tenslotte is dat de reden waarom ik in Lapland ben. Bij het vernieuwen van het Mazda CX-5 2019 model stonden twee zaken centraal: de technologie en de rijdynamiek. Met de bestuurder als uitgangspunt. Dit model heeft bijvoorbeeld Apple CarPlay alsmede Android Auto. Niets nieuws zou je zeggen, toch wel, in een mooi minimalistisch jasje. Daarnaast zijn tal van interieurelementen verfijnd, verfraaid en geüpgraded waardoor het interieur zoals de HMI-technologie naar een next level zijn gebracht. Daarnaast zijn er in de nieuwe Mazda CX-5 verbeteringen aangebracht in de dempers en stabilisatoren aan de voor- en achterzijde, wat ten goede komt van de rijprestaties. En door een nieuwe versie van G-Vectoring Control, krijg je een directere aansturing dat bijdraagt aan meer rijplezier, een fijne interactie tussen berijder en auto en die een betere stabiliteit van de auto creëert.

Mazda_CX5 Mazda_CX5

De Mazda CX-5 trotseert

De Mazda CX-5 houdt zich goed in de sneeuw. We rijden offroad door dik pak sneeuw op een binnenweggetje dat ongeveer anderhalve meter breed is. Halverwege besluiten we terug te gaan want die weg is te lang en we rijden ‘op tijd’. Zo halen we het niet. Keren dus. Dat blijkt een uitdaging want buiten het feit de weg smal is, hebben we met ongeveer een meter hoog sneeuwijs te maken dat zich heeft opgehoopt in de bermen. Met het nodige steken wat bijna hilarisch wordt en waarbij de CX-5 op zijn lazer krijgt om de bergen sneeuw te trotseren, maken we met de neus de goede kant op juichend rechtsomkeer.

Lees ook:  8 x Valentijn rode cadeaus

Mazda_CX5

Communicatie is alles

De communicatie met de auto is prettig, geavanceerd en uitgebreid. Alles om je te behoeden voor eventueel gevaar. Om je bij te sturen als nodig en je te helpen. Wat voor de meeste rijders een veilig en vertrouwd gevoel geeft. Ik zet het liefst alle veiligheid uit. En dan nog communiceer ik high level met de vernieuwde Mazda CX-5. Met een hoge en uiterst comfortabele zit biedt de auto mij veilig zicht waardoor 4 uur lang sturen voorbij vliegt. Ook al geeft ‘ie na twee uur dat een koffiepauze nu echt nodig is. Met de Active Driving head up display blijf je op strak de hoogte van je omgeving, zoals maximum snelheid ter plaatse, verkeersborden en de navigatie. Wel zo veilig en makkelijk.

De Mazda CX5 is er al vanaf € 34.990,- met een wel heel complete uitrusting. Kopen dus, of leasen, en naar Lapland.

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy