Het zacht parelende karakter van Mons

by Eva Smidt

Vertraging is een sleutelwoord van deze perstrip, in zowel de positieve als negatieve zin van het woord. Redacteur Eva Smidt is vroeg uit de veren om vanuit het noordelijke Groningen – hoe leuk ook, het blijft voor dit soort tripjes een uithoek – de reis te beginnen. Maar bij Zwolle gaat het al mis. Overstap gemist, met als gevolg een gemiste Thalys-aansluiting. Na een kleine twee uur vertoefd te hebben op Schiphol en meer dan twee keer plaats gewisseld te hebben in de eerstvolgende Thalys, kom ik zeven uur en twee uur later dan gepland aan op mijn bestemming.

Donzige deken

Het Belgische Mons, waarbij je de s wel uitspreekt, bevindt zich in het zuiden van Wallonië. Waar ik mijn weg baan van het nog te verbouwen station via glooiende, geplaveide straten naar de Grand-Place, valt het mij op dat het erg rustig oogt op straat. Hoewel Mons goed op weg is naar een inwoneraantal van honderdduizend (de stad telt nu ruim 95.000 inwoners) en het een studentenstad betreft, lijkt het Bergense stilleven vertraagd. Jammer, omdat hierdoor de vervallen stukken van de stad goed opgemerkt kunnen worden. Maar tegelijkertijd zorgt het ook voor een zekere rust, die de uitstraling van de stad ten goede komt.

Het lijkt alsof er een soort vredige, donzige deken over Mons gespreid ligt. Binnen no time maak je je de straten eigen en ook de vriendelijkheid en bescheidenheid van bewoners en werkenden doet goed. Tijdens het diner staat er een fles water met bubbels op tafel, waarvan het etiket ons vertelt dat de fles zacht parelend water bevat. Dit weerspiegelt voor mij het beeld dat ik van Mons heb gekregen: een klassieke en opborrelende stad. Die best nog weleens bruisend zou kunnen worden.

Lees ook:  Travel Guide: Campania

Architecturale parels

Door mijn vertraging mis ik de tour over de historie van de stad. Tijdens mijn verblijf in de Waalse culturele hoofdstad wordt me wel degelijk duidelijk dat deze streek rijk is aan cultuur, geschiedenis en architectuur. Meerdere Unesco-erkende gebouwen en musea huizen in Mons, zoals het Belfort van Bergen en het Mundaneum.

Het Belfort van Bergen

Waar het Belfort een opmerkelijk architecturaal overblijfsel is in barokstijl en zich bevindt op het hoogste punt van de stad, bevindt het archief van het Mundaneum zich juist onder de grond. Het Mundaneum wordt ook wel beschouwd als de voorganger of papieren versie van onze wereldberoemde zoekmachine, Google. Aan het einde van de negentiende eeuw werden talrijke kranten, persberichten, wetenschappelijke artikelen en posters verzameld en geïndexeerd. Waardoor hier nu zes kilometer aan wereldkennis is opgeslagen. Als bezoeker heb je geen toegang tot het daadwerkelijke archief, maar kun je wel speuren in het zeer bijzondere en interessante museum.

Mons herbergt zowel klassieke parels in Art Nouveau-stijl als moderne architectuur. Het toekomstige station moet de blikvanger worden van het moderne Bergen, naar een ontwerp van architect Santiago Calatrava. Je weet wel, de ingenieur die ook de toonaangevende Stad van Kunst en Wetenschap in Valencia vormgaf. Naast moderne architectuur, wil de Waalse culturele hoofdstad moderne kunst een plek geven. Deze kun je vinden in het Musée des Beaux-Arts. Maar ook verschillende street-art projecten poppen up wanneer ik over de straten van Mons flaneer.


Bruiswater

Hoewel ik vind dat het aan goede en gezellige koffieplekken nog wel een beetje ontbreekt. Ontbreekt het in het Belgische Bergen zéker niet aan goede smaken. Ik word er blij van om mijn dag op basis van eetmomenten in te delen. Dus hierbij een voorstel voor een etmaal eten in Mons.

Lees ook:  Roadtrip Texel: in 24 uur over het eiland met de Suzuki Jimny

Begin je dag met een ontbijt bij het Dream Hotel, na een overnachting in deze voormalige kerk. Als de maag na een paar uurtjes weer rommelt, kun je bij Mémé Tartine terecht voor een meer dan rijkelijk belegde tartine (lees: een lekkere, dikke snee brood). Tussendoor is er natuurlijk ruimte voor een héérlijke, homemade tartelette au citron meringuée bij Mel Oh Cake. Of een goed gerijpt stuk fromage bij Fromagerie Jacquy Cange. Strijk neer voor een mooi opgediend diner bij L’Envers, en je verdere avond en nacht kunnen niet meer stuk. Drink er een zacht parelend glaasje water (en wijn) bij, en kijk stiekem uit naar die grote fles bruiswater.

Een tartine bij Mémé Tartine

Mémé Tartine

Mel Oh Cake

Dineren bij L’Envers

Fromage bij Fromagerie Jacquy Cange

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy