Een onverwacht mooi wintersportavontuur in Tsjechië

by Isabeau Kamphuis

In de eerste maanden van het jaar trekken veel Nederlanders hun skipakken aan om vervolgens in Duitsland, Oostenrijk of wellicht Italië naar beneden te glijden. Maar wist je dat je ook in de bergen van Tsjechië geweldig kunt skiën en snowboarden? Als wintersportlocatie staat dit land waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje maar misschien moet daar verandering in komen? Daily Cappuccino nam een kijkje op de Tsjechische pistes!

Skiën/snowboarden in Klínovec

Eén van de grootste skigebieden van Tsjechië vind je in het Ertsgebergte op de Duitse grens. Skigebied Klínovec werkt nauw samen met het aangrenzende, Duitse skigebied Fichtelberg wat betekent dat je in zowel Tsjechië als Duitsland naar beneden kunt glijden. In het gehele gebied kun je van ruim 47 kilometer aan prachtige witte pistes genieten.

In dit grote aanbod aan sneeuw is natuurlijk voor iedereen wel wat te vinden. Er is een ruim aanbod in zowel blauwe, rode als zwarte pistes, ieder voorzien van een sleep, stoeltjes of gondellift. Maar ook voor de allerkleinste en beginners onder zijn er genoeg vlakkere heuveltjes en hulpmiddelen te vinden, inclusief instructeurs die je met liefde leren wat een “pizzapunt” is.

De uitkijktoren van Klínovec

Snowtubing en kiteboarden in Bozi Dar

Ook in het naburige Bozi Dar kun je heel mooi skiën en snowboarden, maar dit gebied leent zich eigenlijk nog veel beter voor activiteiten als snowtubing. Zittend in een grote band ga je met een sleepliftje naar boven en in een uitgegraven tunnelbaan ook zo weer naar beneden. Dit kleine afgelegen stukje van het gebied leent zich perfect voor kinderpret in de sneeuw en is dan ook een echte aanrader voor gezinnen.

Lees ook:  Alles wat je moet weten over Chardonnay

Bozi Dar ligt net wat lager en is een stuk vlakker dan Klínovec. Wat betekent dat je naast snowtuben ook heel goed kunt kiteboarden; wind is er genoeg!

Langlaufen in de bergen rondom Bozi Dar

Het meest indrukwekkende van de wintersportreis naar Tsjechië was toch wel het langlaufen of cross country skiing. Niet alleen ben je sportief buiten bezig, je kunt ook volop genieten van de mooiste plekjes waar je met een auto niet komt. Doordat je zelf het tempo kunt bepalen en kunt stoppen wanneer je wilt gaat geen adembenemend uitzicht aan je voorbij. Ook voor beginners is dit een echte aanrader; de techniek heb je echt zo onder de knie.

Op onze dunne latjes en met een lange stok in iedere hand vertrokken we vanuit Bozi Dar. Vanaf hier kun je verschillende routes afleggen. Onderweg kom je grote sneeuwvlaktes, de hoogste bomen, bergen, kleine ravijnen, riviertjes en watervallen tegen; het is echt adembenemend. In andere woorden: Tsjechië is dé langlauf spot.

Budget aanrader!

Tsjechië licht dichterbij dan je zou denken; Praag ligt op 856 kilometer van Utrecht en met slechts 1,5 uur vliegen vanaf Schiphol ben je er ook. Maar los daarvan is het vooral heel betaalbaar. Zo kost een volwassene skipas voor één dag in Klínovec nog geen 30 euro en voor kinderen is het nog goedkoper, terwijl je in Oostenrijk al snel het dubbele kwijt bent. Ook de prijzen voor eten en drinken vallen enorm mee, zo is een halve liter huisgemaakte limonade op de meeste plekken zo’n 40 kronen (1,56 euro) en een bord vol eten heb je er al voor 250 kronen (9,73 euro). Voor leuke en betaalbare vakantiehuizen kan je kijken op interhome.nl.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy