Zie je het al voor je? Het zonnetje dat achter de wolken tevoorschijn komt, het lenteweer dat terugkeert in ons land, en een paar vrolijke narcissen die ons toelachen. Half Nederland bevindt zich tegen die tijd op het terras. En terecht. En ik durf er overigens op te wedden dat meer dan de helft dan met een lekker, ijskoud glas speciaal bier zit. Ook terecht. Maar welke brouwerijen brouwen waar we nou echt van houden?
1. Oersoep
Ben je toevallig in Nijmegen? Ga dan zeker hier langs. Kenmerkend voor Oersoep zijn de experimentele en zure bieren. Ze geloven zelf in een filosofie waar zowel kunst en bier samengevoegd worden. Klinkt érg spannend.
2. Gebrouwen door Vrouwen
The Delicate Flower, The Big Boss, The Perfect Sweetheart, The One That Never Sleeps, en noem zo maar op. Ze brouwen graag met meer kruiden, minder hop, en zo krijgen ze dus ook stuk voor stuk een bijzondere smaak.
3. Brouwerij ’t IJ
Eigenlijk al een echte klassieker wat betreft de noemer ‘nieuwkomers’. Met de terugkeer van hun Paasij zijn we blij, maar ook deinzen we niet weg voor hun verfrissende IPA’s, of een andere favoriet: de Natte en de Zatte. Mocht je een dagje in Amsterdam zijn, dan is het zeker leuk om even langs te gaan bij hun brouwerij in de windmolen, waar je overigens ook heerlijk kunt borrelen met een charmant uitzicht.
4. Butcher’s Tears
Een bescheiden brouwerij die het leven is geroepen door een groepje echte bierpilgrims. Ze hebben een proeflokaal, en liegen er niet om. Van mild ales tot pale stouts. Of misschien een lager? Keuze hebben ze genoeg, en het zit ook nog eens op een gezellige locatie in Amsterdam-Zuid.
5. Kees!
Deze brouwerij gaat al flink wat jaren mee, maar mag niet vergeten worden. Het is immers de grootste brouwer van Nederland. In het authentieke Middelburg kan je ze vinden, maar ze hebben de wereld al veroverd. Hun kernwaardes zijn toegankelijkheid met een twist. Er staat dus een smaakvolle verrassing voor je te wachten! Op naar Zeeland.
6. Brouwerij de Koningshoeven
Sinds 1884 brouwen ze bij Abdij Koningshoeven hun overheerlijke trappistenbier: La Trappe. En jawel, er is nog steeds een monnik die daar de zaken in de gaten houdt. Ze willen graag verspilling tegengaan, gebruiken water uit hun eigen bron, en maken gebruik van enkel natuurlijke ingrediënten. Niet verkeerd, aangezien ze stuk voor stuk zuivere bieren produceren, met liefde voor het vakmanschap.
7. Brouwerij Martinus
Ze weten wat ze doen, en leiden je dan ook graag rond (onder het genot van een van hun lekkere biertjes). Met als doel om Groningen als bierstad op de kaart te zetten mogen ze daar best trots zijn. Blond, Calmix, Quadrupel, Saison, Tripel. Op naar het Hoge Noorden!
8. Tommie Sjef Wild Ales
Houten tonnen zorgen voor de gerijpte en fijne smaak van het bier dat hier wordt gemaakt. Dit proces verspreidt zich over maanden—soms jaren—en er steekt dus veel liefde en aandacht in de productie van hun bieren. Het zijn wilde bieren, en fun fact, ze zijn allemaal gemaakt door een hele jongen (24) jarige student in Den Helder.
9. Oedipus Brewing
Wie had er ooit gedacht dat het Oedipus complex tot een goed fluitje of vaasje zou leiden? Vier vrienden in Amsterdam wisten het wel, en richtte deze brouwerij op in 2015. Hun bier staat bekend als vol plezier en energie. Zoals ze zelf zeggen: “Welkom in ons universum!”.
10. Brouwerij de Molen
Last, maar zéker niet least. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de top 100 beste brouwerijen ter wereld, dan vind je Brouwerij de Molen daar (als Nederlands enige), op nummer 30. Dat klinkt veelbelovend, en al helemaal als je kijkt naar hun specialisatie in Stout, Porter, Barley Wine, Bitter, Pale Ale, Sour, Lager, en Saison. Wat hun zo bijzonder maakt zijn hun recepten, gekenmerkt door aroma’s, smaken, en een bepaalde bitterheid die je niet snel ergens anders tegenkomt!
Foto header via iStock, credits: BravissimoS