4 x de mooiste natuurparken in indrukwekkend Rwanda

by Redactie

Van moerasgebieden tot regenwouden en van de big five tot veertien primatensoorten. Rwanda is rijk aan vier nationale parken en allemaal even bijzonder. Waar je bij de een de meest imposante vulkanen kunt bewonderen, vind je in het andere park tientallen verschillende diersoorten en nog eens 700 vogelsoorten op de koop toe. Reis je mee?

1. Akagera National Park

Vroeg uit de veren om het spectaculaire landschap en prachtige wildlife te bewonderen is in Akagera National Park absoluut geen straf. In een van de oudste beschermde natuurparken van Afrika staat een gamedrive garant voor een onvergetelijke ervaring. Van goudkleurige savannes en graslanden tot moerassen en berglandschap. In Akagera kun je uren rondrijden zonder andere mensen tegen te komen en waan je jezelf dus echt in een ongerept stukje Afrika. Wildlife vind je er in overvloed: nijlpaarden, leeuwen, olifanten, zebra’s, giraffen en buffels.

De kans dat je er de big five spot is zeker aanwezig en altijd verbonden aan wat geluk en geduld. Het overwegend groene en heuvelachtige landschap wordt gemarkeerd door indrukwekkende vergezichten over de glinsterende meren, zoals het Ihema-meer gelegen op een hoogte van 1292 meter. De door het park stromende Akagera-rivier vormt de natuurlijke grens tussen Rwanda en Tanzania. Akagera is de thuisbasis van ruim 480 vogelsoorten, waaronder de bedreigde schoenbekooievaar en de Roodwangbaardvogel. Dit park heeft een uitzonderlijke biodiversiteit en vormt het grootste beschermde wetlands in centraal Afrika.

2. Volcanoes National Park

Een bezoek aan dit park staat bij veel reizigers hoog op de wensenlijst en de thuisbasis van een derde van ’s werelds overgebleven berggorilla’s. Op ruim twee uur rijden van de internationale luchthaven van Kigali is het een van de meest toegankelijke wildparken ter wereld. Het park is vernoemd naar een zestal slapende vulkanen: Bisoke, Muhabura, Karisimbi, Sabyinyo en Gahinga.

Lees ook:  Op de koffie op het 'platteland': 4 x de leukste streekwinkels in Nederland

Het Volcanoes National Park biedt een beschermde leefomgeving voor meer dan 325 berggorilla’s waarvan tien families te bezoeken zijn tijdens een gorillatrekking. Per familie van de berggorilla mogen maximaal 8 personen per dag kennismaken met deze prachtige dieren. Je bent in het gezelschap met de berggorilla’s gedurende maximaal één uur. Een avontuur om nooit te vergeten. Naast de gorilla’s is er nog een andere zeldzame primatensoort te bezoeken onder begeleiding van gidsen, de Golden Monkey. Deze unieke apensoort leeft op de toppen van de vulkanen. Hoewel vaak slingerend tussen de boomtoppen, kan je ook deze apen van dichtbij observeren en hoe dan ook genieten van de melodieuze apenconversaties.

Photo credits: Kingfisher Journeys

3. Nyungwe National Park

In het zuidwesten van Rwanda ligt het oudste regenwoud van Afrika, zich uitstrekkend over de heuvels van het land. Het park heeft door zijn lange historie een grote biodiversiteit met meer dan duizend plantenvariëteiten, honderden vogelsoorten en 76 soorten zoogdieren. Daarnaast leven in Nyungwe dertien primatensoorten, waarvan de chimpansees het bekendst zijn. De circa vijfhonderd chimpansees leven er in grote groepen van soms wel honderd dieren.

Tijdens een bezoek aan het park kun je met een gids op zoek gaan naar de luidruchtige en beweeglijke apen. Je hiket en klimt de hele ochtend door het regenwoud voor een fantastische belevenis. Wandelaars kunnen zich in het park uitleven op de meer dan 130 kilometer aan prima wandelpaden door het regenwoud. De trails trakteren je op prachtige vergezichten, watervallen en moerassen. Neem een kijkje in het woud van bovenaf door de canopywalk te doen, waarbij je diverse hangbruggen passeert.

Photo credits: Kingfisher Journeys

4. Lake Kivu

Hoewel het geen nationaal park is, hoort Lake Kivu zeker thuis in dit rijtje van fantastische natuurparken. Met een lengte van 89 kilometer en een breedte van 48 kilometer is Lake Kivu het grootste zoetwatermeer van het land. Het meer dat in zowel Rwanda als Democratisch Republiek Congo ligt, kenmerkt zich door de vele kleine eilandjes die er aanwezig zijn. En doordat het vrijwel geheel omgeven is door heuvels. Rijdend over de langs de kust kronkelende weg geniet je van prachtige vergezichten en bezoek je twee grotere steden. Zo vind je in het noorden de plaats Gisenyi. Dit is na Kigali de grootste stad van het land, en nabij het Volcanoes National Park.

Lees ook:  Review Protest Sportswear: comfortabel én in stijl de Franse pistes af

Start vanuit Gisenyi de Congo Nile Trail, een pad voor wandelaars, hikers en mountainbikers van maar liefst 227 kilometer langs de oevers van Lake Kivu. Het andere plaatsje Kibuye, tegenwoordig beter bekend als Karongi, is de perfecte tussenstop van Nyungwe naar Volcanoes. Schitterende heuvels, prachtige eilanden in het meer en de gastvrije bevolking zorgen voor een geweldige ervaring. Ook hier kunnen reizigers een deel van de Congo Nile Trail bewandelen of fietsen. Een andere must see is de Ndaba waterval, die bekend staat als een van de grootste van het land en net buiten Kibuye ligt. Lake Kivu is dus niet alleen een perfecte (eind)bestemming om een aantal dagen tot rust te komen. Maar ook voor een actieve vakantie.

Foto header via iStock, credits: ANDREYGUDKOV

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy