Restaurant Zheng: een culinaire én culturele reis door China

by Sheima Josodimedjo

Traditionele gerechten kennen een verhaal. Hoe leuk is het dat je terug gaat in de tijd terwijl je geniet van lekker en mooi geserveerd eten? Ik word er in ieder geval heel blij van. Dit keer beleefde ik het allemaal bij Restaurant Zheng in Den Haag, waar traditie de hoofdzaak is en authentieke gerechten je meenemen naar het keizerrijk van China.

Bij Zheng krijg je een keizerlijk banket geserveerd wat van origine ooit na elk Nieuwjaar voor de belangrijkste ambtenaren was bedoeld. Met meer dan 100 gerechten, verdeeld over drie of vier dagen, was dit niet zomaar een get together. Het was een indrukwekkend spektakel. De tafels stonden vol met luxe spijzen en dranken. Deze werden geserveerd volgens oude tradities.

Keizerlijk eten anno 2019

Vandaag de dag kun je in Den Haag kennis maken met deze oude wijze van eten die toen in China aan het begin van elk jaar georganiseerd werd. Bij Zheng komen gastronomie, gezondheid, cultuur en kunst samen. Aan de hand van deze vier kerngedachten maakt het restaurant een diepe buiging voor de Chinese cultuur. En die beleving krijg je op een hele leuke manier mee. Het authentieke eten, de tradities en eeuwenoude rituelen worden aan tafel gepresenteerd door de gastvrije serveersters. Je bekijkt het menu op een innovatieve manier, namelijk door een QR-code te scannen die uitsluitend voor restaurantgasten bedoeld is. Op een tablet of op je eigen telefoon zie je waar de gerechten vandaan komen. Eenmaal geserveerd vertellen de serveersters je alles over de gerechten en dranken. Niet alleen wat het is en uit welke regio in China het vandaan komt, maar ook waar het voor dient. Zo drink je bijvoorbeeld aan het begin van de avond een koude thee, getrokken van mandarijnschil en appelazijn, die de spijsvertering stimuleert in de loop van de avond. Even later op de avond eet je abalone, het kroonjuweel van de oceaan, dat goed blijkt te zijn voor het libido. Deze twee waren ook nog eens verrassend lekker.

Lees ook:  4 x zo ga je in shape de zomer tegemoet

Restaurant Zheng: een culinaire én culturele reis door China - Review Restaurant Zheng: een culinaire én culturele reis door China - Review

Bij het opstellen van de menu’s is aan alle eters gedacht. Je kan kiezen uit vis, vlees of vegetarisch. Ook kan je kiezen tussen alcoholische dranken en non-alcoholische dranken. De avond begon met een mix van vis en zuivel, daarna volgde het vlees en uiteindelijk volgde een feestelijke afsluiting met een uitgebreid groene thee dessert. Bekijk hieronder het gekozen menu.

Restaurant Zheng zorgt er door middel van verschillende chapters voor dat je een culinaire reis maakt in ruim drie uur tijd. De gerechten worden namelijk met goede pauzes geserveerd. Wanneer het eten op tafel staat zal je je ongetwijfeld verbazen over de presentatie van het eten. Alles wordt namelijk met veel aandacht geserveerd! Het is bijna zonde om met een lepel of chop sticks een hap van het kunstwerk te nemen. Maar zodra je dat doet ben je een tevreden mens – en ervaar je voor één avond hoe het is om keizerlijk te dineren. Het is dan ook niet zomaar een hapje eten, maar een echte culinaire experience.

Restaurant Zheng: een culinaire én culturele reis door China - ReviewRestaurant Zheng: een culinaire én culturele reis door China - Review

Restaurant Zheng
Prinsestraat 33, Den Haag

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy