Nee zeggen is ook gewoon oké

by Jill Buitenhuis

Op veel vragen is ‘ja’ een ‘logisch’ antwoord. ‘Ja’ is ook een antwoord dat we vaak geven, zonder erbij na te denken. Vaak zijn we van mening dat het allemaal wel lukt. In de loop van tijd kom je er pas achter dat je jezelf voorbij bent gelopen, doordat je ‘ja’ hebt gezegd. Door wat vaker nee te zeggen, houd je niet alleen meer tijd voor jezelf over. Je krijgt ook meer rust in je hoofd, doordat je vaker voor jezelf kiest. Toch blijft het in veel situaties best lastig om nee te zeggen, omdat je bijvoorbeeld bang bent om iemand te kwetsen. Deze tips zorgen ervoor om vaker nee te zeggen.

Een andere nee

Er zijn heel veel manieren om nee te zeggen, zonder het woord nee echt te gebruiken. Geef bijvoorbeeld aan dat de klus niet echt iets voor jou is en je collega er veel meer verstand van heeft. Je kunt er ook voor kiezen om nee op een wat meer vriendelijke manier te brengen. Geef aan dat je het erg leuk had gevonden om erbij te zijn, maar dat het niet gaat lukken omdat je andere prioriteiten hebt. Niemand die er iets tegenin kan brengen en ook ben je eerlijk geweest.

Oefenen

Begin met het oefenen van nee zeggen in voor jou minder belangrijke situaties. Bedenk je van tevoren: ‘’als er iets aan mij gevraagd wordt, zeg ik nee.’’ Hierdoor ga je jezelf mentaal trainen. Je kunt ervoor kiezen om dit een uurtje vol te houden, of de hele dag. Dat is helemaal aan jou. Evalueer daarna hoe het ging. Schrijf het kort op en houd bij hoe het nee zeggen gaat. Na een oefening is het belangrijk om weer te ontspannen. Nee zeggen kan veel energie kosten. Neem de tijd om weer even tot jezelf te komen en lekker te relaxen.

Lees ook:  Warm het najaar door met deze herfstcocktails

Wacht even af

Toekomstplannen zijn op het moment van het organiseren altijd erg leuk. Je vindt het een leuk idee, dus spreekt ver van tevoren af. Naarmate de datum dichterbij komt merk je dat je er minder zin in krijgt. Het schuldgevoel komt weer naar boven, wanneer je er toch onderuit probeert te komen. Probeer daarom niet te snel ja te zeggen, maar denk er eerst even over na.

Afkijken

Je kunt ook bij mensen om je heen ‘spieken’ en leren van de manier waarop zij nee zeggen. Misschien hebben zij wel een hele originele manier van nee zeggen. Ook kan het fijn zijn om de reactie van mensen te zien, wanneer iemand nee zegt. Zo zie je dat het vaak niet uitmaakt als iemand nee zegt en je daarmee niemand persoonlijk pijn doet.

Foto header via iStock, credits: Deagreez

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy