Hoe ‘masculinity’ eruit ziet in 2019

by Emma

Los van alle gesprekken over feminisme en wat de rol van de vrouw is, horen we ook steeds vaker de term ‘toxic masculinity’ vallen, en steeds vaker hebben we het over het herdefiniëren van het ‘man-zijn’. Maar wat bedoelen we hier precies mee, en hoe gaat dat er in 2019 uit zien?

Het is belangrijk om te weten dat het gesprek over zowel ‘vrouw-zijn’ als ‘man-zijn’ over eigenlijk dezelfde crux gaat, ook al wordt dit vaak vergeten. Als je namelijk kijkt naar de vragen omtrent vrouwenrechten – Moet een vrouw wel een huisvrouw of moeder zijn? Mogen vrouwen zich niet wat assertiever op de werkvloer gedragen? Kunnen vrouwen niet óók bier drinken en hamburgers eten? – dan gaat het om twee verschillende dingen. Aan de ene kant hebben we het biologische geslacht – vrouw, en aan de andere kant hebben we het gender – oftewel de sociale rol. En het probleem is nou eigenlijk dat we het niet helemaal meer modern vinden om deze sociale rol zo rigide aan het geslacht te verbinden. Precies dit is ook de oorzaak bij problemen omtrent mannelijkheid. Wat ‘feminine’ of ‘masculine’ is mag worden hergedefinieerd.

Toxic masculinity

Toxic masculinity, is een sociale term die dit punt aankaart. Denk aan alle stereotyperende en categoriserende ideeën over wat het ‘man-zijn’ inhoudt: emotieloos, dominant, macho, sterk, competitief, rationeel, hardwerkend et cetera. Op zich zijn deze kwaliteiten niet per se ‘toxic’. Dit worden ze echter wel als deze aspecten de norm worden, en mannen limiteren in wie ze mogen zijn. Oftewel: als dit de maat is waaraan wij mannen en hun waarde meten, dan zijn we snel klaar.

Lees ook:  Citroën ë-C4: 100% elektrisch, 110% comfort én rijplezier

Mannelijke mythe

Dus hoe definiëren we deze mannelijke mythe in 2019? Betekent dit dat mannen geen man meer mogen zijn? Het tegenovergestelde is waar, maar de vicieuze cirkel moet doorbroken worden, en dit kunnen mannen niet alleen (want de normen die mannen op zichzelf leggen, worden vaak benadrukt door anderen om hen heen). Dit betekent dat we voorbeelden van mannen die huilen, gevoelig zijn, alleenstaande vader zijn of huisvader willen worden, gewoon moeten beamen en accepteren. Dit betekent dat we mannen geen ‘mietje’ meer noemen als ze zich kwetsbaar opstellen, of zeggen dat ze zich ‘moeten vermannen’ als ze niet sterk genoeg zijn. En dit betekent ook dat we klaar zijn met het “hebben van ballen” als het gaat om lef. Het wordt hoog tijd dat de sociale rol van de man bevrijd wordt van de Don Juans en Casanova’s, en een alomvattend beeld naar voren gaat dragen.

Foto header via iStock, credits: Nastco

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy