50 jaar Bed-in for Peace met John Lennon en Yoko Ono

by Redactie

Vijftig jaar geleden, voorjaar 1969, schreven Beatle John Lennon en zijn kersverse echtgenote Yoko Ono geschiedenis met hun protest voor de wereldvrede. Lennon en zijn bruid kozen ‘Vrijstaat Amsterdam’ voor hun honeymoon. Zeven dagen verbleef het liefdeskoppel in kamer 902 (nu suite 702) van Hilton Amsterdam. In die kamer maakten ze met de Bed-in for Peace een statement voor wereldvrede door middel van interviews, muziek, tekeningen en slogans. De beelden van hun legendarische verblijf gingen de hele wereld over. En nu 50 jaar later wordt van 22 – 31 maart in Hilton Amsterdam de Bed-in for Peace herdacht met allerlei events.

Foto-expositie ‘Wat gebeurde er in Room 902’

Fotograaf Govert de Roos benutte in maart 1969 als beginnend fotograaf de kans om wereldfoto’s te maken van de Bed-in for Peace happening. Als mede-curator van ‘Wat gebeurde er in Room 902’ heeft hij een foto-expositie gecreëerd die een impressie geeft van toen. En zet die in de context van dat woelige tijdperk, waarin in Amsterdam de Provo-beweging domineerde. De expositie in de Lobby van het hotel is van 22 – 31 maart gratis te bezoeken.

Naast de grote foto-exposite ‘Wat gebeurde er in Room 902’ in de Lobby van het hotel gedurende de hele periode, is van 22 – 24 maart een unieke (verkoop)expositie van bijna 100 kunstwerken van John Lennon te zien. De tentoonstelling omvat veel beroemde werken, zoals hand-gesigneerde prints uit de ‘Bag One Portfolio’ gebaseerd op schetsen die John maakte tijdens hun Bed-in, en prints van John’s handgeschreven teksten, waaronder ‘Imagine’.

50 jaar Bed-in for Peace met John Lennon en Yoko Ono

John Lennon, “Hair Peace, Bed Peace”, copyright Yoko Ono.

Kijk op de wereldvrede nu

De kunstenaars Tom Cox en Ramon van Geest creëren in de ‘feestweek’ een kunstwerk op een speciaal podium in de Lobby van het hotel. Het werk reflecteert de protestactie van 50 jaar geleden en geeft ook hun visie op de wereldvrede weer.

Lees ook:  Review Citroën C5 X: een limousine met allure en een absolute X-factor

Doop Peace Tulp

Een witte tulp werd tijdens de Bed-in for Peace een vredes-symbool. Op donderdag 28 maart wordt ter gelegenheid van de opening van het Tulp Festival Amsterdam de Peace tulp gedoopt. Hiermee wil Hilton Amsterdam de legendarische actie voor de wereldvrede levendig houden. De witte tulp is gedurende de maand april te bewonderen voor de ingang van het Hilton Hotel.

50 jaar Bed-in for Peace met John Lennon en Yoko Ono

Andere tijden

In ons land zijn er nog steeds mensen die destijds bij het gebeuren aanwezig waren en er mooie verhalen over kunnen vertellen. Dat komt onder meer tot uiting in het televisieprogramma ‘Andere Tijden’ op 13 maart (NTR/VPRO). Op zaterdag 30 maart wordt in de Ballroom in Hilton Amsterdam de documentaire vertoond en toegelicht. Op zondag 31 maart interviewt Gijs Groenteman van 12.00 – 14.00 uur ook nog de Beatle-biograaf Mark Lewisohn. Dit in de aanloop ook naar het herinneringsconcert dat op 3 april in het Koninklijk Concertgebouw plaatsvindt.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy