Gebroken hart? Ga dan naar het Heartbreak Hotel!

Gebroken hart? Ga dan naar het Heartbreak Hotel!

Liefdesverdriet komt wereldwijd voor. Toch wordt er in Nederland vaak nogal lichtvoetig mee omgegaan. Dat kan anders! Daarom verandert het Tropenmuseum in het weekend van 9 en 10 maart tussen 10:00 en 17:00 uur in een Heartbreak Hotel en biedt aandacht, warmte en een luisterend oor. Met bewustmakende sessies, inspirerende workshops en troostrijke lezingen lijmt het museum de gebroken harten in een veilige omgeving.

Liefdesverdriet verdient meer aandacht

Iedereen viert de liefde, maar wie heeft aandacht voor gebroken harten? Wie schamper spreekt over liefdesverdriet moet weten dat verdriet na een liefdesbreuk in alles lijkt op een lichte depressie. Hoe werkt dat eigenlijk: rouwen om iemand die er nog is? Buiten Nederland gaan mensen daar heel verschillend mee om en leeft meer het besef dat delen helpt. Peru kent bijvoorbeeld zogenaamde ’Heartbreak Hotels’ (klinieken) om diep hartzeer te verzachten. In Japan bestaan afscheidsceremonies en meer creatieve oplossingen voor eenzaamheid na een liefdesbreuk. Het Tropenmuseum biedt ruimte voor verdriet en toont wat omgangswijzen uit verschillende culturen kunnen opleveren.

Gebroken hart? Ga dan naar het Heartbreak Hotel!

Wat is er te doen

Heb je een gebroken hart? Worstel je met de liefde en relaties? Kom dan onder andere liggen in een hangmat-installatie en laat je wiegen tussen liefde en liefdesverdriet. Via deze weg bekijk jij de gebroken stukken van jouw hart. Samen met kunstenaars Lina Issa en Agnes Matthews en een team van performers zoek je naar het antwoord op de vraag: wat heb jij nodig om te helen?

Op zaterdag leer je van psycholoog en relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven waarom het vaak misgaat. Leer de rouwfasen van je liefdesverdriet beter begrijpen met liefdesfilosoof Jan Drost (wat als de Liefde voorbij is?) en van schrijvers en ervaringsexperts Susan Smit en Marion Pauw die op onderzoek gingen en hun lessen met jou delen. Ook kan je een Kokoro Tomodachi, ‘een hartenvriend’ maken door Bas Kosters, als herinnering aan degene die ons aan het hart gaan. En natuurlijk kan chocolade, de alom bekende remedie tegen liefdesverdriet, niet ontbreken. Je eigen Heartbreak-reep ontwerpen volgens de tips & tricks van het Tony Chocolonely team is daarom zelfs ook mogelijk.

Lees ook:  Badkamerinspiratie 2023: Tijdloze trends en innovatieve ontwerpen

Op de zondag vijzel je jouw zelfvertrouwen op en neem je een verkwikkende complimentendouche. Liefdesverdrietdokter Roel van Duijn deelt zijn genezende recepten, bijvoorbeeld: hoe neem je wraak? Laat die ex voorgoed los tijdens de ‘de ex-it’ afscheidsrituelen workshop van design antropoloog Tina Lenz. Of schud de ellende letterlijk van je af met een buikdanssessie van Dr. Kaouthar Darmoni. Filosoof Joke Hermsen vertelt hoe je weer een nieuw begin kunt maken. Muziek en poëzie zijn wereldwijde hulpbronnen. Luister naar verhalen rondom hartverscheurende muziek en schrijf een spoken word met Babs Gons van de Vurige Hartenclub, die samen met spokenword artist Derek Otte optreedt. Het weekend wordt afgesloten met een optreden van Black Harmony.

Categories Events Life

Imke Walenberg (1985) is an all-round content entrepreneur, creating, developing and performing online concepts in the field of art, travel & lifestyle. Always looking for interesting collaborations between creative people and brands. She is also editor-in-chief of Stijlmeisje.com, an experienced speaker in the field of online presence and proud mother of two little girls.

0 comments on “Gebroken hart? Ga dan naar het Heartbreak Hotel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *