Een beginnersgids voor slow fashion

by Isabeau Kamphuis

We LOVE fashion, en met ons de halve wereld. Of naja, de halve wereldbevolking; de wereld zelf is waarschijnlijk niet al te blij met de mode industrie. Steeds vaker horen we dat de mode industrie waar we allemaal zo blij van worden één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Dit zijn de gevolgen van fast fashion en het antwoord is slow fashion. We hebben alles wat je moet weten even samengevat op een rijtje gezet!

Fast fashion vs. slow fashion

De mode industrie is enorm competitief en alle merken willen continu mee doen met de laatste trends. Logisch, maar dit resulteert in het continu uitbrengen van nieuwe collecties die snel geproduceerd en verspreid moeten worden. Fast fashion gaat hierdoor hand in hand samen met een enorme CO2 uitstoot, waterverbruik en vervuiling en slechte arbeidsomstandigheden. Slow fashion is het tegenovergestelde; het is eerlijk, groen en duurzaam. Maar hoe dan? Ook slow fashion merken kunnen meedoen met de laatste trends maar door iets langer stil te staan bij de productie en verspreiding van de kleding en oude kleding niet continu weg te gooien wordt het gehele proces een stuk duurzamer.

Shop till you drop: het kan nog steeds

Duurzaam shoppen betekent niet perse minder vaak shoppen. Door bewust na te denken over je aankopen draag ook jij bij aan de slow fashion movement. Zo kun je bijvoorbeeld de keuze maken om bij ethisch verantwoorde en duurzame merken te shoppen. We kennen allemaal het Max Havelaar stickertje van de fairtrade bananen, maar wist je dat het zelfde logo ook terug te vinden is in kledingstukken, beddengoed en tassen? Keurmerken zijn er ook voor verantwoorde fashion!

Lees ook:  Trend gespot: de opleving van het fashion logo

Liefde voor je garderobe

Door wat bewuster bezig te zijn met je aankopen eindig je waarschijnlijk ook met een garderobe waar je oprecht verliefd op bent. Door goed voor je spullen te zorgen gaan ze ook langer mee en de meest simpele manier om dat te doen is door koud(er) te wassen. Je kleding blijft langer mooi en is minder snel aan vervanging toe. Gaat er toch een keer iets kapot, misschien hebben je favoriete boots nieuwe zolen nodig? Gooi ze dan niet direct weg! Laat ze maken en geniet nog langer van ze.

Doneer of verkoop, maar gooi niet weg

Is het dan toch tijd om afscheid te nemen van een item? Niet omdat deze kapot is maar omdat, zoals Marie Kondō zou zeggen, “no longers sparks joy”? Gooi dan je kleding niet weg maar doneer of verkoop deze! Iedere kringloopwinkel zal je dankbaar zijn voor je donatie en anders zijn er genoeg apps zoals united wardrobe en de pop waarop je jouw kleding en accessoires kunt verkopen. Alles wat je hoeft te doen is je pakket versturen en jouw kleding leeft ergens anders verder.

Foto header via iStock, credits: Tero Vesalainen

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy