6 tips voor een sfeervollere woonkamer

by Redactie

Kan jouw woonkamer wel wat sfeer gebruiken? Er zijn verschillende manieren om de sfeer in huis te verhogen, waarbij je alle zintuigen kunt prikkelen. Sommige methoden zijn high tech, ook zijn er juist heel eenvoudige en tastbare manieren om de woonkamer compleet te transformeren. Met deze zes tips breng je direct meer sfeer in iedere woonkamer. En je mag daarin zeker combinaties maken!

1. Indeling van ruimte

In China wordt vaak “Feng Shui” toegepast om de energiebalans in een ruimte te brengen. We gaan op deze pagina niet in op de wetenschappelijke basis van deze methode, en we oordelen ook niet over de effectiviteit. Maar het is wel een feit dat ruimtelijke indeling impact heeft op de beleving van een ruimte. Als je de woonkamer sfeervoller wilt maken kun je gebruik maken van differentiatie in lengte, breedte en hoogte. Ook afgeronde hoeken en asymmetrische vormen brengen een aangename sfeer in de ruimte. Harde hoeken, weinig differentiatie en symmetrie is juist minder sfeervol en past beter in een zakelijke omgeving. Een sfeervolle indeling stimuleert de creativiteit, maar kan voor sommige mensen wel afleidend werken. Daarmee is het niet altijd de beste keuze voor een studeerkamer.

2. Gekleurde verlichting

Jarenlang is de impact van licht op de sfeer van een ruimte … nou ja ‘onderbelicht’ gebleven. Licht was vooral functioneel, alleen tijdens de kerstdagen mocht er wat sfeer van kaarslicht in de woonkamer binnensluipen. Jammer, want met licht kun je iedere ruimte met een druk op de knop transformeren tot een compleet andere locatie. Denk maar eens aan een sfeervolle discotheek, waar ze tegen sluitingstijd de felle lampen inschakelen en de gekleurde lampen uitschakelen. Dat is ontnuchterend! Breng sfeer in de woonkamer met gekleurde verlichting, bijvoorbeeld door LED strips te plaatsen met variabele kleurinstelling. Zo kun je tijdens een romantische avond voor warme rode tinten kiezen, of groen voor een natuurlijke sfeer. Met schaduwwerking van licht op de muren kun je extra diepte in de kamer brengen.

Lees ook:  DIY: creatief aan de slag met licht

3. Vloerbekleding

Uit praktische overwegingen leggen we vaak tegels, storten we beton of plaatsen we een parketvloer. Dat is veel eenvoudiger om te reinigen dan een kamerbreed tapijt. In dat geval kun je met vloerkleden veel bereiken. Op dit moment zie je steeds vaker oude Perzische tapijten die opgeknapt zijn. Die zijn vintage, veel goedkoper dan nieuwe en er komt geen kinderarbeid aan te pas bij de productie. De rijke motieven en warme tinten brengen direct sfeer in de woonkamer. En koop er een aantal sets harem slippers ofwel muiltjes bij. Dan laat je gasten hun vieze schoenen uittrekken. Dat is niet alleen gezellig en huiselijk, het is ook nog eens lekker hygiënisch.

4. Raamdecoratie

Gordijnen hebben meer dan één functie. Naar het aanzicht kunnen gordijnen ook een flinke impact hebben op de akoestiek in de huiskamer. Een set gordijnen met een dubbele plooi absorbeert veel geluid, waarmee een holle woonkamer direct veel comfortabeler aanvoelt. Wanneer dit geen issue is, zou je ook vlakke rolgordijnen kunnen hangen. Dat zijn eigenlijk oprolbare ‘muren’ die je met multicolor lampen weer prachtig kunt belichten. Kies dan wel voor een neutrale en lichte kleur. Maak het jezelf makkelijk met PoweredBlinds, dan kun je de gordijnen met een druk op de knop openen of sluiten.

5. Geluid

Sfeer in de woonkamer komt niet alleen door zichtbare elementen, daarom kiezen wij voor slimme luidsprekers om de sfeer te verhogen. Waarom ‘slim’? Ten eerste omdat je smart speakers handsfree en op afstand kunt bedienen. Vervolgens zijn het actieve luidsprekers die geen grote klankkast nodig hebben en toch een prachtig surround geluid kunnen produceren. Je kunt ze ook draadloos aan elkaar koppelen waarmee je een geluids tapijt door de hele woonkamer kunt laten klinken. En ze kunnen direct streamen van jouw favoriete muziekdienst of uit jouw persoonlijke bibliotheek. Denk aan de golven van de zee, of ambient muziek op een laag volume.

Lees ook:  Investeren in je woning doe je zo, van dakbedekking tot wooncomfort

6. Geur

Last but not least mag je ook geur niet vergeten. Dit kun je op verschillende manieren introduceren in de woonkamer. Met geurkaarsen bijvoorbeeld, zo heb je direct sfeerverhogend licht. Of met planten en bloemen die je in mooie vazen en potten presenteert. Let er met snijbloemen op dat ze vaak binnen luttele dagen een minder aantrekkelijke geur gaan verspreiden. Er zijn ook heel aromatische vaste planten te koop. Geurstokjes werken vooral in kleinere ruimtes, je kunt ook kiezen voor een diffuser. Let wel op met de budget geurtjes, die ruiken vaak onnatuurlijk naar schoonmaakmiddelen. Je kunt ook zelf je eigen aroma’s maken met glycerine of plantaardige olie. Van rozenblaadjes tot aan koffiebonen, wat jij lekker vindt.

Met deze zes tips kun je van iedere woonkamer een leefruimte maken waar je intens van zult genieten!

Foto header via iStock, credits: FollowTheFlow

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy