World Press Photo tentoonstelling, gaan!

World Press Photo tentoonstelling, gaan!

Afgelopen weekend was ik bij de opening van het World Press Photo Exhibition. Een samenvatting van de mooiste, meest indrukwekkende foto’s uit categorieën als sport, mensen, natuur, milieu en actualiteit.

Zelden word ik zo beklemmend gevangen door foto’s, zo meegezogen in het moment. De een naar de ander had mij in zijn greep en lieten mij de rest van de dag niet meer los. Huizenhoog kippenvel. Van natuurfoto’s uit Zuid-Afrika die een tedere glimlach ontlokken tot aan mensen in hun dagelijkse habitat met gezichts- en lichaamsuitdrukkingen die je nog dagenlang achtervolgen. De World Press Photo Exhibition 2018 toont de meest spraakmakende en indrukwekkende nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar.

De opening werd ingeleid met een korte lezing van ANP-directeur Bas van Beek met een muzikale kers op de taart: de Rotterdamse singer/songwriter WARD, winnares van de Grote Prijs van Rotterdam 2018. Een kleine zangeres met een loepzuivere stem die mij eveneens kippenvel bezorgde.

Hoe worden de foto’s gekozen?

World Press Photo kiest al sinds 1955 de meest imposante nieuwsfoto’s van het jaar. Sommige foto’s zijn iconisch geworden, bijvoorbeeld een naakt meisje dat wegloopt van een napalmaanval in Vietnam; een boeddhistische monnik die zichzelf in brand heeft gestoken. Dankzij het werk van bekroonde fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien en in ons geheugen gegrift. De bekroonde foto’s worden verzameld in een tentoonstelling die naar 45 landen reist.

And the winner is …..

In april 2018 koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de foto ‘Venezuela Crisis’ van Reinaldo Schemidt uit Venezuela als winnaar. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. Dit beeld wordt letterlijk op je netvlies gebrand.

Lees ook:  Hoe je met een groene energieleverancier bijdraagt aan een beter milieu

Tot en met 10 februari kun je de World Press Photo tentoonstelling in het WTC in Rotterdam bekijken. Gaan!

 

 

0 comments on “World Press Photo tentoonstelling, gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *