Travel X Art tip: hou je van hedendaagse kunst? Neuss is the place to be! 

by Sella Molenaar

Neuss is op het eerste gezicht een nietszeggend Duits dorpje waar je misschien niet veel te zoeken hebt, maar niets is minder waar! In Neus vind je namelijk tal van privé musea, kunst in de natuur, prachtige architectuur en verassende expo’s die je de crème de la crème van de hedendaagse kunst laten zien.

In Neuss vind je ten eerste het Museum Insel Hombroich. Een kunst eiland/ museum midden in de polder waar je kunst parallel aan de natuur kan beleven. In dit mooie park vind je verschillende walk-in sculpturen waarvan er enkele dienen als expositieruimtes voor de privé collectie van kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller. De exporuimtes kennen geen kunstmatige verlichting of klimaatsystemen en er zijn geen titelbordjes of suppoosten. Zowel natuur als bezoeker hebben hier dus vrij spel. Het Museum Insel is uniek in zijn soort en een bijzondere ervaring die je niet snel zal vergeten! 

Travel X Art tip: hou je van hedendaagse kunst? Neuss is the place to be! Travel X Art tip: hou je van hedendaagse kunst? Neuss is the place to be!  Travel X Art tip: hou je van hedendaagse kunst? Neuss is the place to be! 

Voormalige NAVO raket basis

Muller kocht niet alleen veel kunst en het Insel, maar verwierf ook het nabijgelegen Raketenstation. Deze voormalige NAVO raket basis doet vandaag de dag dienst als residentie voor kunstenaars, architecten en musici en huist verschillende studio’s, archieven en expo ruimtes. Een van de meest indrukwekkende is de Langen Foundation.

Dit privé museum van Viktor en Marianne Langen is ontworpen door de beroemde Japanse architect Tadao Ando en is op zichzelf al een waar kunstwerk! De exposities zijn altijd meer dan de moeite waard en tonen grote namen uit de hedendaagse kunstscene. Ook hier brengt het spel tussen kunst, architectuur en natuur de totale ervaring weer naar een hoger plan.

Lees ook:  Ik ga op wintersport en ik neem mee...

Travel X Art tip: hou je van hedendaagse kunst? Neuss is the place to be!  Travel X Art tip: hou je van hedendaagse kunst? Neuss is the place to be! 

Op het naastgelegen Kyrkeby Feld vind je de gloednieuwe Skulpturenhalle Neuss, ontworpen door bekende Duitse kunstenaar Thomas Schutte. Grappig feitje is dat hij zich bij het ontwerpen liet inspireren door een Pringel op een luciferdoosje, waarvan de gelijkenissen zeker terug te vinden zijn in de architectuur! Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier (vaak solo) exposities van internationale kunstenaars die sculpturaal werk maken.

Gesamtskunstwerk

Wat een bezoek aan Neuss zo anders maakt dan een regulier museum is dat alles in deze musea samen lijkt te hangen. Natuur, architectuur en kunst vormen hier een prachtig samenspel in iets wat de Duitsers zo prachtig een “Gesamtskunstwerk” noemen. Niet alleen de kunstobjecten, maar het samenspel tussen kunst, architectuur en omgeving zorgen voor een unieke totaalbeleving.

Als je Neuss en alle musea wil bezoeken is het raadzaam om hier een hele dag voor uit te trekken. Er is veel te zien en te bezoeken en zeker op het Insel dwaal je zo enkele uren rond. Je kan bij aankomst een combi ticket kopen a €20-€25 waarmee je alle musea kan aandoen. Let wel op dat er erg beperkte voorzieningen zijn! Er is enkel een cafetaria in het museum Insel waar je gratis een eenvoudige lunch kan eten en koffie en thee verkrijgbaar is, maar hier wordt geen rekening gehouden met dieet wensen en er verder nergens horeca of een supermarkt aanwezig. Plan je bezoek dus goed of neem zelf wat te eten en drinken mee voor een picknick.

Neuss ligt op een steenworp afstand van Düsseldorf, wat al een van onze favoriete kunst bestemmingen is. Combineer dus eens een city trip naar Düsseldorf met een dagje Neuss!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy