De beste surfspot in Europa!

by Imke

Daar kan ik kort over zijn, de beste surfspot in Europa is Peniche, in Portugal. Waar ik een aantal jaren heb gewoond met het beste laid back surfsfeertje ever. Vanaf oktober tot en met maart  zijn de golven het best. Zeker bij Supertubos (vertaald: superbuizen), daar is de ‘break’ het beste door de zandbanken die zijn ontstaan. De golven hier zijn legendarisch (hoog en krachtig) en alleen voor de geoefende surfer (nee, ik heb hier nog niet gesurfd alleen genietend gekeken met een heerlijk lokaal biertje in de hand).

Niet voor niets worden in Supertubos jaarlijks de Rip Curl Pro wereldkampioenschappen golfsurfen gehouden. Peniche was (heel) vroeger een schiereiland en dus kun je zo goed als rondom golfsurfen (en kiten). Van beginners tot gevorderden, iedereen kan hier terecht. Beginners voornamelijk aan de kant van Baleal op het strand Cima de Peniche. Een prachtig wit zandstrand dat in de baai van Peniche naar Baleal ligt. Ook bij Ferrel is het goed surfen, hoewel je daar net iets geoefender voor moet zijn wil je niet je openhalen aan de reef bottom. Een andere prachtige en heel goede surfspot is Ericeira. Ook daar heb ik gewoond en is het voor zowel de beginners als de gevorderden een super chille plek. Hier geldt ook: reef bottom. Dus uitkijken als valt.

In & around

Ericeira vind ik als dorp beter te doen dan Peniche – het surfers paradise. Ericeira is wat hipper, heeft betere restaurants en een meer stadse sfeer omdat het toch een beetje tegen Lissabon aanschurkt. Let wel op: Ericeira is tegen heuvels aangebouwd wat hardlopen en fietsen extra uitdagend maakt. Peniche richt zich puur op surfen en feesten (Baleal), vooral in de lente en zomer. In Peniche heb je beperkt aantal restaurants en beachclubs. Voor lekker eten kun je het beste naar Ferrel en Caldas da Reinha. Van april tot en met september heb je de meeste kans op lekker warm weer. Hoewel je toch midden Portugal is dus ook hier: check even het weerbericht voordat je boekt. En neem een warme trui mee voor ’s avonds aangezien je bij de Atlantische oceaan zit, kan het afkoelen. Ericeira is vaak warmer omdat het meer naar beneden ligt. Maar de echte surfer geeft niet om het weer, het gaat om een laid back surfsfeertje en goede golven. En in dat geval ga je dus naar Peniche.

Supertubos

Wat kun je nog meer doen?

Toen ik er net woonde was ik de enige (echt waar) die hardliep over de prachtige kliffen. Tegenwoordig hebben ze paden aangelegd en zijn er hardloopwedstrijden. Ook fietsen is een veel beoefende sport, je hebt prachtige routes langs de kust. En je kunt er naar hartenlust wandelen. Ook een bezoekje aan het eiland Berlengas mag niet ontbreken waar je heerlijk kunt wandelen. Wees er wel snel bij, want er mogen maar een gelimiteerd aantal mensen op het eiland. Heb je een ticket? Ga dan in het fort overnachten. Heel primitief, met beperkt water en licht, maar o zo tof. En duik ’s morgens het smaragd heldere groen/blauwe water in.  Uitgerust ben je.

Berlengas

En, zo’n fijne bijkomend voordeel.  In Peniche / Baleal heb je echt een van de mooiste sunsets ter wereld. Coktailtje, wit strandje, muziekje, de hele shambam op nog geen 1.800 km van Rotterdam.

Lees ook:  Bij zomer hoort borrelen: zo stel je de perfecte borrelplank samen

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy