Reizen vs. Zorgvergoeding – zo ga je goed voorbereid op pad!

by Imke Walenberg

Als je gaat reizen, of dat nu een korte vakantie is of een lange wereldreis, is het altijd van belang om van tevoren je zorgverzekering te checken. Gelukkig is het zo dat iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, overal ter wereld recht heeft op noodzakelijke zorg. En de bijbehorende zorgvergoeding. Maar de hoogte van de vergoeding hangt wel af van het land waar je verblijft. En misschien ga je wel naar een plek waar je vaccinaties voor nodig hebt of ga je op een reis die meer risico’s met zich meebrengt (denk aan bergbeklimmen of wintersport).

Goed voorbereid naar het buitenland

Wanneer je op reis gaat naar een land waar een bepaalde ziekte heerst, dan is het goed om na te gaan wat je allemaal nodig hebt aan vaccinaties, en of je bijvoorbeeld Malariapillen moet slikken. Ben je zwanger en/of ga je op reis met (jonge) kinderen, dan is het ook heel verstandig te checken wat er allemaal aan voorbereiding moet gebeuren om veilig en gezond rond te reizen. Als je jezelf wilt verzekeren voor kosten van zorg in het buitenland die niet door de basisverzekering vergoed worden, dan is het slim een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddeking af te sluiten bij je basisverzekering óf een reisverzekering met geneeskundige dekking.

Zorgvakanties

Wanneer je een lichamelijke beperking hebt of bijvoorbeeld een chronische ziekte dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om een zorgreis te boeken. Zo hoor je regelmatig dat astmatische mensen een kuurreis boeken naar de Alpen. De gezonde berglucht doet hen dan vaak meer dan goed. Normaal wordt een zorgvakantie niet vergoed vanuit het basispakket. Heb je een aanvullende verzekering, dan kan het zijn dat er wel een vergoeding wordt verstrekt. Het kan je heel veel geld schelen wanneer je tijdig bij je zorgverzekeraar checkt hoe het bij jou zit mocht je een dergelijke reis willen boeken.

Lees ook:  Veilig op wintersport: tips & tricks

Eerste hulp onderweg

Wanneer ik zelf op reis ga, of dat nu ver is of dichterbij huis, zorg ik daarnaast altijd dat ik een etui bij me heb met handige ‘ehbo essentials’. Denk daarbij aan een thermometer, paracetamol (in mijn geval ook kinderparacetamol wanneer ik met het gezin reis), ORS (tegen uitdroging bij diarree), norit (helpt de darmen rustig te maken), een flesje Passiflora (om rustig te worden, handig tijdens een lange vliegreis). Natuurlijk kun je dat naar eigen inzicht invullen, maar het voelt in ieder geval erg fijn deze essentials altijd bij de hand te hebben. En met een goede zorgverzekering ben je zo helemaal safe op reis!

Meer weten over reizen in combinatie met je zorgverzekering, zorg dan dat je je goed inleest, bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond.

Lees hier ook eerdere artikelen die we schreven over zorgvergoeding.

Foto header via iStock, credits: Talaj

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy