Onze blik op: Dakar 2019

Onze blik op: Dakar 2019

Het is weer de tijd van het jaar, op 6 januari 2019 gaat het grootste rallyevenement ter wereld weer van start. Als je geïnteresseerd bent in de “how’s en what’s” en “ins en outs”, lees dan hieronder verder.

De Dakar rally wordt vaak aangeduid als simpelweg “Dakar” of “Paris-Dakar”, dit is een van de belangrijkste events in het rally-vlak. Paris-Dakar is dan ook verreweg de bekendste lange afstandsrally. De Dakar rally wordt jaarlijks gehouden. Voor de 11de keer op rij wordt de Dakar komende januari gereden in Zuid-Amerika, er doen dit jaar 534 deelnemers mee, Dakar gaat van start in Lima. Dit jaar gaan er 28 Nederlandse coureurs van start in Lima, onder deze deelnemers bevindt zich dit jaar de Nederlandse “jongste deelnemer ooit” namelijk Mitchel van den Brink, hij zal als monteur meerijden met zijn vader in de Mammoet Rallysport Renault-truck.

Trucks

De trucks zijn verdeeld in 2 klassen deze zijn: productievoertuigen en aangepaste trucks, verder bestaan er onder personenauto’s (onder 3,5 ton) ook een aantal klassen bijvoorbeeld de T1, de groep die aangeduid wordt als “verbeterde off-road voertuigen”, in deze groep mogen veel onderdelen vrij aangepast worden. Hiernaast is er de T2-klasse deze wordt aangeduid als “off-road productiemodellen”, in deze categorie zijn er regels over welke auto onderdelen er wel of niet vervangen mogen worden.

Motoren

Op het gebied van motoren zijn er naast regels met betrekking tot motor-type ook regels op het gebied van welke onderdelen vervangen en/of aangepast mogen worden. Er is bijvoorbeeld de Marathon-klasse waar bijvoorbeeld de motor, schokbrekers en andere essentiële delen van bijvoorbeeld het frame niet vervangen en/of aangepast mogen worden. In deze klasse is het natuurlijk niet verboden om dingen als remblokken of olie te vervangen.

Lees ook:  Pannenkoek avonturen op de Avond van de Pannenkoek

Onze blik op: Dakar 2019

Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat iedereen die deze rit uitrijd een respectabel resultaat behaald heeft. In ieder geval voor alle coureurs, heel veel succes en voor alle kijkers, heel veel kijkplezier!

0 comments on “Onze blik op: Dakar 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *