Last van een belabberde nachtrust? Wij geven tips!

Last van een belabberde nachtrust? Wij geven tips!

Ben jij een slechte slaper? Dan ben je zeker niet de enige, uit onderzoek blijkt namelijk dat zeker 32 procent van de Nederlanders een slaapprobeem heeft. Dat wil dus zeggen meer dan 1 op de 3 mensen! En dat terwijl een goede nachtrust zo ontzettend belangrijk is. Ons immuunsysteem is onder meer tijdens onze slaap actief en er spelen zich ook allerlei processen af in onze hersenen. Er zijn gelukkig heel wat dingen die ervoor kunnen zorgen dat je misschien toch wat beter kan slapen:

Eten en drinken

Met een volle maag in bed gaan liggen is niet heel handig; aangeraden wordt om tot twee uur voordat je naar bed gaat eigenlijk niets meer te eten. Daarnaast zorgt (te veel) alcohol en cafeïne er ook voor dat je onrustig of niet in slaap valt. Wel kan het positief werken om een beker warme melk net voordat je naar bed gaat te drinken. In melk zit namelijk het aminozuur triptofaan wat weer een grondstof voor melatonine is.

Geen schermen

Het is niet verstandig om totdat je gaat slapen met je neus bovenop je smartphone of laptopscherm te zitten. Ga dus op tijd offline en leg bij voorkeur je smartphone niet naast je bed. Hierdoor zorg je dat je hersenen al wat meer tot rust komen.

Comfortabele slaapkamer

Een slaapkamer waarin je je thuis voelt is de beste slaapomgeving. Zorg dat je gordijnen genoeg verduistering bieden en dat je dekbed van dons (bij voorkeur) lekker fris is. Kies sfeervolle verlichting en plaats wat kamerplanten in de kamer voor de nodige extra zuurstof.

Lees ook:  6 x de meest bijzondere bioscopen van Nederland

Rustgevende kruiden of meditatie

Er zijn verschillende kruiden die een positieve uitwerking hebben op je slaap. Zo kan lavendel kalmerend werken en leg je hopbellen onder je kussen dan schijnt het dat je van de geur vanzelf slaperig wordt. Een goede manier om makkelijker in slaap te komen is door te mediteren. Als je jezelf aanleert elke avond in bed even 5 minuten te mediteren, dan kan dat een positief effect hebben op je slaap.

Foto header via iStock, credits: oatawa

0 comments on “Last van een belabberde nachtrust? Wij geven tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *