Gezin vs. zorgvergoeding; wat moet je weten?

by Imke Walenberg

Toen ik een paar jaar geleden zwanger was van mijn eerste dochter had ik geen idee wat me allemaal te wachten stond. Ik was dan ook erg blij dat ik van mijn zorgverzekeraar een helder en uitgebreid antwoord kreeg op de vraag wat ik allemaal moest regelen. Zo kon ik goed voorbereid en geïnformeerd het een en ander regelen voor mijn zwangerschap

Vergoedingen voor een zwangerschap

Veel vergoedingen voor zwangerschap krijg je volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Denk aan de afspraken bij de verloskundige en een 20-weken echo. Voor sommige zorg rondom de zwangerschap kun je een aanvullende verzekering afsluiten (zoals een vruchtwaterpunctie of de eigen bijdrage voor de kraamzorg). Ik had het geluk dat ik bij mijn verzekeraar dit alles ook tussentijds kon wijzigen. Oftewel; na de bevalling en kraamtijd, kon ik mijn verzekering weer verlagen. Tegenwoordig zijn verzekeraars hier minder makkelijk is, dus dien je hier van tevoren over na te denken. Na de bevalling is het sowieso noodzakelijk om je verzekering aan te passen, je vormt immers tegen die tijd een gezin en je kind(eren) kun je dan mee verzekeren. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering mogen verzekeraars premie vragen voor meeverzekerde kinderen, maar de meeste verzekeraars doen dat niet

Zorgverzekering gezin

Eigenlijk geldt voor je gezin in combinatie met je zorgverzekering dat deze met elkaar mee groeien. Elke fase betekent weer dat andere zaken prioriteit hebben. Denk hierbij aan orthodontie en anticonceptie (tijdens de puberteit) of een logopedist die je kind helpt met een spraakachterstand. En ja, wat gebeurt er als je kind 18 is geworden? Ook daar moet je rekening mee houden.

Lees ook:  Je kind en financiën: 4 valkuilen nader uitgelegd

Aangaande het gezin is het dus ontzettend belangrijk om elk jaar even je zorgverzekering onder de loep te nemen. Waar kun je op besparen, of misschien is het juist wel handig om iets extra’s af te sluiten (om uiteindelijk ook wel weer geld te kunnen besparen) qua zorgvergoeding? Of wellicht is overstappen naar een andere zorgverzekeraar wel de oplossing. Zaak is dat je dit in ieder geval op tijd doet. Dat wil zeggen voor het einde van het jaar. . Op de site van de Consumentenbond kun je eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken om uiteindelijk de beste te verzekering te kiezen voor je gezin. Niets zo vervelend als een onverwachte (kostbare) verrassing voor jou of je kinderen.

Foto header via iStock, credits: AleMoraes244

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy