Sparen, beleggen of investeren? Wat te doen met je poen?

by Redactie

Sparen, vroeger deed iedereen het. Geld opzij leggen voor later en vooral zuinig aan doen. Nederland is van origine een land van en vol spaarders. Niets mis mee natuurlijk, maar tegenwoordig is het lang niet meer altijd zo verstandig om je geld op je spaarrekening te laten staan en er ‘niets’ mee te doen. Het rendement is immers vaak verwaarloosbaar klein. Kortom; wat te doen met je poen?

Beleggen

Eén van de mogelijkheden is om je geld te beleggen. Je geld beleggen kan namelijk een slimme manier zijn om vermogen op te bouwen. Het woordje ‘beleggen’ klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show voor veel mensen, maar hoeft het zeker niet te zijn. Want mede door de lage rente, is beleggen juist in opkomst. En je hoeft ook niet gelijk heel groot te denken; met een inleg van slechts €50,- per maand kan je al tot een heel mooi geldbedrag komen.

Beleggen kan op heel veel manieren. Zo kan je beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, opties of zogenaamde ETF’s. Daarnaast kan je kiezen je geld zélf te beleggen of te beleggen via een vermogensbeheerder. Ook kan je gebruik maken van handige sites zoals Besmartib.nl. Belangrijk is dat je altijd in ogenschouw neemt dat wanneer je een hoger rendement wilt, je risico’s moet durven te nemen. Beleggen en risico’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laat je dus altijd goed inlichten!

Investeren

Waar beleggen echt een puur financiële aangelegenheid is, is investeren dat niet. Je kan investeren in tijd, inzet of geld om iets in de toekomst te kunnen bewerkstelligen. Voor een zzp’er kan het bijvoorbeeld slim zijn om een huis te kopen en dit te zien als een investering voor later. Verkoop je het huis over een x aantal jaren met winst, dan levert dat een mooie pensioenpot op. Niet elke investering is een slimme. Ook hierbij geldt weer dat het slim is om je goed te laten informeren of jezelf in te lezen voordat je stappen onderneemt.

Lees ook:  Waar moet je op letten als je later een bedrijf wilt starten?

Illustratie header via iStock, credits: Anastasiia_New

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy