Alternatieve zorg vs. zorgvergoeding: de ins en outs

by Imke Walenberg

Hoewel je elk jaar bijna twee maanden de tijd hebt om van zorgverzekering te wisselen, vergeten toch heel veel mensen dit te doen. Of ze stellen het te lang uit waardoor het jaar alweer is verstreken. En dat is zonde, want je kán veel geld besparen als je wel (goed overdacht) van zorgverzekering wisselt. Helemaal als je van plan bent gebruik te gaan maken van alternatieve zorg.

Er is vaak nog heel wat onwetendheid als het aankomt op alternatieve geneeswijzen. Want wist jij bijvoorbeeld dat chiropractie en accupunctuur hier ook onder vallen? Net als meer dan dertig andere soorten van alternatieve zorg. Als je je zorgverzekering zó aanpast dat je een vergoeding krijgt voor het afnemen van alternatieve zorg kan dat veel rust in je hoofd én portemonnee geven. Je creëert dan namelijk een potje voor jezelf, waar je een heel jaar lang meerdere typen alternatieve zorg van kan uitproberen.

Ter vergelijking: kies je voor een vergoeding voor fysiotherapie, dan heb je ook alleen een potje voor fysiotherapie. En op is op.

Zodoende heb ik mijn verzekering een aantal jaren geleden aangepast op alternatieve zorg zodat ik, zonder onnodig bijkomende hoge kosten, bij bijvoorbeeld een haptotherapeut een afspraak kan maken. Wil ik een keer bij een osteopaat langs, een homeopaat of acupuncturist. Dan kan dat ook allemaal. Controleer wel of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar, anders betaal je mogelijk een deel alsnog zelf. En houd er rekening mee dat er vaak maximale vergoedingen per dag (en per jaar) gelden.

Lees ook:  'Gnokkie’, ‘Ver-sa-tjsie’ of ‘Por-sj’... dit zijn de meest gemaakte uitspraakfouten!

Checklist

Elk jaar heb je vanaf half november tot en met 31 december de tijd om te wisselen van zorgverzekeraar. Ga in deze periode daarom de volgende punten voor jezelf na:

– check de nieuwe voorwaarden van je zorgverzekering,
– bedenk welke je zorg je volgende jaar verwacht
– kijk of je dan nog goed zit bij je huidige zorgverzekeraar en stap zo nodig over

Zorgvergelijker

Wil je nu bijvoorbeeld gebruik gaan maken van alternatieve zorg in het nieuwe jaar en wil je je zorgverzekering daarop aanpassen, maar weet je niet bij welke zorgverzekeraar je dan de meest gunstige polis kan krijgen? Dan is het zeker een tip om gebruik te maken van de Zorgvergelijker van de Consumentenbond om alle verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

De Zorgvergelijker helpt je overzichtelijk te krijgen of je misschien beter kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar of dat je bij je huidige verzekering misschien wel goed zit, maar wat aanpassingen in je polis moet doen.

Credits foto header Lorijne Havik Fotografie, via Osteopathie Lindeman

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy