Hollandsch Mooiste #1: Texel

by Imke Walenberg

Als er één ezelsbruggetje is dat ik heb onthouden van de basisschool, dan is het wel het woordje tvtas. Een woord waarmee je heel eenvoudig de volgorde én namen van de Waddeneilanden kon onthouden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog was dan het juiste rijtje. Het was ook ergens in die jaren dat ik voor het eerst een Waddeneiland bezocht. Ook weer met school. Ik geloof dat we met degenen die aardrijkskunde in hun profiel hadden naar Terschelling gingen vor een aantal dagen. Toch een flinke reis vanuit het zuiden van Nederland, waar ik toen woonde. Maar wat was het een geweldige ervaring. Dat Nederland mooi is werd me toen maar al te duidelijk. In de serie Hollandsch Mooiste ga ik, in samenwerking met Peugeot, al die prachtige plekken die Nederland rijk is af. Te beginnen met de eerste letter van het eerder genoemde woordje tvtas: Texel.

Strike a pose met deze fijne bolide, de Peugeot 3008

Vanaf Amsterdam is het maar 5 kwartier rijden naar Den Helder, waar de boot op je ligt te wachten om je naar het eiland Texel te brengen. Die bootrit duurt slechts een minuut of twintig (letterlijk even de auto uit, benen strekken, koffie scoren en een blik op de zee werpen en je bent er). Het is en blijft iets magisch om naar een eiland te gaan. Het geeft een extra vakantie- en – even-helemaal-weg-gevoel. Zorg wel dat je, met name in de zomermaanden, op tijd bij de boot bent. Het is behoorlijk druk met auto’s die op de boot willen, dus de kans is dan aanwezig dat je een ronde moet wachten. Niet heel erg, want er gaan in de drukste maanden extra boten, maar wil je zekerheid dan vertrek je dus op tijd.

De vuurtoren van Texel

Kenmerkende, gezellige strandhuisjes bij Kaap Noord

SLAPEN

Op Texel zijn er heel veel mogelijkheden qua verblijf, van kamperen bij de boer tot aan een authentiek strandhotel of luxe vakantiehuis op één van de vakantieparken die het eiland rijk is. Mijn slaapplek op Texel is in een safaritent op vakantiepark De Krim in De Cocksdorp. Dit dorpje ligt helemaal aan het andere eind van het eiland, althans van daar waar je met de boot aankomt. Ongeveer 25 minuten rijden later sta ik bij de receptie van De Krim en krijg ik de figuurlijke sleutel van mijn tent. De safaritent is werkelijk van alle luxe voorzien. Ruim, met genoeg bedden voor een gezin van 4 tot 6 personen (er zit zelfs een bedstede in), keuken met een grote hippe, rode koelkast, een heerlijke regendouche, televisie, goed werkend internet én een kachel voor als het toch net te koud is ’s avonds. En dan heb ik het nog niet over de veranda gehad, want ook die is groot. Met recht kan je dit glampen noemen! Een fijne basis om Texel te gaan ontdekken de aankomende dagen.

Lees ook:  Tijdverdrijf waar je wat van opsteekt

DOEN

Natuurlijk kan je heerlijk naar het strand gaan, een bezoek brengen aan Ecomare en de vuurtoren beklimmen. Maar er is nog zoveel meer leuks én bijzonders te doen op Texel:

Rijden op een fatbike

Je kan ervoor kiezen een ‘gewone’ fiets te huren op het eiland en daar heerlijk het eiland mee over te cruisen. Met een beetje geluk heb je de wind mee. Maar leuker is, zeker als je op zoek bent naar wat meer avontuur, om een fatbike te huren. Een fatbike is in principe een gewone mountainbike, maar dan met extreem brede banden. Hierdoor kan je er heel goed mee off road en bijvoorbeeld door los zand rijden. Ideaal om op het strand en door de duinen te kunnen fietsen dus! Let wel op dat je alleen op de stukken gaat rijden waar het ook echt mag. Slim is het dan ook om een gids mee te nemen. Die weet je ook de mooiste plekjes van Texel te laten zien. Zelf maakte ik samen met een gids een tocht van 3,5 uur door de duinen, kwelders en bossen, een prachtige rit en bizar hoe soepel ik overal door, op en overheen kwam met de fatbike. Leuk detail is trouwens dat mijn gids (eigenaar van Kooiman Tweewielers) ook de wethouder van Texel bleek te zijn. Een mooie dubbelfunctie had hij zo. En überhaupt, het is ook precies hoe Texel in elkaar zit: ons kent ons, en dat op een positieve manier. Leuk!

Garnalen vissen

Naast zeehonden spotten is dit een van de leukere boottochten om te maken. Je gaat namelijk mee op een echte Texelse garnalenkotter en ziet van begin tot einde live hoe garnalen gevangen en gescheiden worden van de bijvangst, vervolgens gekookt worden, met als ’toetje’ dat je ze ook echt kan proeven! Een tocht duurt ongeveer 2 uur en de boot vaart bijna altijd uit, ook bij regen. Of zoals er op de website staat “Hoe meer wind, hoe groter het avontuur”. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid aan boord gaat; extra laagjes mee en regenjas in de aanslag.

Schipper Frido achter het roer van de TX10

Verser krijg je het niet!

Landgoed De Bonte Belevenis

Ben je op zoek naar iets voor het hele gezin? Voor zowel kleine kids als al wat oudere pubers? Dan is De Bonte Belevenis echt een aanrader. Het landgoed (met recht een landgoed trouwens, het is gróót) ligt aan de duinen vlakbij het dorpje Den Hoorn. In twee grote boerenschuren zijn allerlei ambachten gevestigd, ambachten die je ook allemaal zelf mag uitoefenen wanneer je een zogenaamde Ambacht-Strippenkaart koopt. Zodoende kan je je eigen kaars, zeep, papier, broodje en zelfs bier maken/brouwen. Elke ambacht wordt aan je uitgelegd door één van de enthousiaste medewerkers van De Bonte Belevenis. Mooi weer? Ga dan naar buiten, daar ligt een enorm weidse speelweide met trampolines en een ‘skelterbaan voor de ukken’. Of loop naar de Bonte Tuin om al de heerlijke kruiden en bloemen te beruiken en bekijken. Even bijkomen kan in de gezellige theeschenkerij waar je al het lekkers uit de eigen brouwerij en bakkerij kan bestellen.

Zeep maken

Zelf aan de slag met papier maken

Het dorpje Den Hoorn op de achtergrond vanuit de Bonte Tuin

Museum Kaap Skil

Wil je even een duik nemen in de Gouden Eeuw? Dan is dit museum een must go (goed te combineren met de garnalentocht overigens, want beide in Oudeschild*). In de 17e en 18e eeuw was Texel een enorm belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Nice to know: voor de kust lag de Reede van Texel wat de grootste ankerplaats ter wereld was. Dé reden dat je de mooiste archeologische duikvondsten hier kan vinden.

Lees ook:  Iedereen heeft het over ChatGPT. Maar wat is het precies? En hoe kan je het zelf gebruiken?

* het woordje Skil verwijst ook naar Oudeschild

ETEN & DRINKEN

Wat betreft eten en drinken is er genoeg te kiezen op het eiland. Van pannenkoekenhuis tot aan chic diner, het kan allemaal. En natuurlijk zijn er tal van strandpaviljoens. Een tip is om vooral aan locals te vragen wat ze jou zouden adviseren. Dan kom je vaak op de leukere spots terecht. Dé badplaats van het eiland, De Koog, is bijvoorbeeld niet per se de meest gezellige plek om uit eten te gaan. En hoewel er daar veel eettentjes zitten, zijn er zoveel leukere eetspots op het eiland te vinden. Zo schoof ik onder andere aan in de volgende leuke zaken:

Kaap Noord

Gelegen helemaal in het noorden van het eiland, vlakbij De Cocksdorp én de vuurtoren, ligt strandpaviljoen Kaap Noord. Een erg prettige, laagdrempelige strandtent met een ongedwongen sfeer. Je hebt hier ook een super mooi uitzicht op Vlieland. Persoonlijke tip: bestel een zalmtosti (om je vingers bij af te likken, yum), doe de benen even omhoog en relaxen maar.

Aanrader, de zalmtosti!

Paal 17

Strandpaviljoen gelegen bij De Koog. Dat wil zeggen dat je hier wel op tijd moet zijn om een goede plek te scoren. Maar als je dan een tafeltje hebt is het wel genieten, want prima gerechten, snelle service én ook nog een prachtige zonsondergang als je geluk hebt.

Lokaal 16

In Den Burg ben je voor een ontbijt of lunch op de juiste plek bij Lokaal 16. Denk ambachtelijk brood, verse fruitshakes, (vegan) taartjes en goede koffie. Met mooi weer kan je in het gezellige achtertuintje zitten. Elke dag geopend van 9 tot 5!

Lees ook:  Review Mazda6 20th anniversary edition; een feest om in te rijden

Vibes Foodbar

Ook weer in Den Burg, nu echter iets voor ’s avonds. Vibes Foodbaar is een hip restaurant, dat je ook zo midden in Amsterdam zou kunnen tegenkomen. De menukaart biedt van alles, van vleesklassiekers als ossenhaas en côte de boeuf tot aan ‘hipsterlekkernijen’ als pulled Texels lam. En yes… de frietjes zijn huisgemaakt. Erbij neem je natuurlijk een Texels biertje…

Strandpaviljoen twaalf

Een prachtige, slingerende weg door de duinen brengt je bij dit strandpaviljoen. Ook hier overheerst weer de ontspannen sfeer. In de zomer worden er regelmatig feestjes (of zelfs mini-festivals) gegeven. Ultiem chillen met een cocktail tot de zon onder gaat.

Slechts 3 dagen was ik op Texel, veel te kort om al het moois van dit eiland te ontdekken. Bijzonder is dat of je nu op zoek bent naar rust, creativiteit, ontspanning, actie, romantiek, culinaire hoogstandjes of natuur… Het eiland heeft het allemaal. Letterlijk voor ieder wat wils. En hoewel het op sommige plekken behoorlijk toeristisch kan zijn, voelt het ook vaak genoeg alsof je helemaal alleen op het eiland bent. Als je maar weet waar je moet zijn (en waar niet). Laat je dan, zoals ik al eerder zei, adviseren door de mensen van het eiland zelf. Ik heb de eilanders namelijk leren kennen als bijzonder gastvrije mensen, die je maar wat graag hún mooie eiland willen laten zien. En mooi is het. Snel weer terug!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy