Contactloos betalen: alle ins en outs onder elkaar

by Redactie

Sinds 2013 kan je in Nederland contactloos betalen. Waar het in het begin voor veel mensen nog onwennig was, is dat tegenwoordig helemaal ingeburgerd. Althans voor de meesten. Het is immers super-handig, maar het brengt ook vraagtekens met zich mee. Zo eenvoudig betalen, met slechts één beweging van je pas en zonder pincode. En tegenwoordig ook steeds vaker alleen met behulp van je smartphone, is dat wel veilig? Hoe werkt dat nou eigenlijk? Waar moet je op letten? Wij zetten daarom alle ins en outs met betrekking tot contactloos betalen met je smartphone voor je onder elkaar.

Hoe werkt het?

Contactloos betalen met je telefoon kan alleen wanneer deze daarvoor geschikt is. Je telefoon heeft namelijk toegang nodig tot de NCF- chip die hiervoor gebruikt moet worden. NFC (wat staat voor Near Field Communication) is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen. Dit werkt binnen een straal van 10 centimeter. Op dit moment kan dit alleen nog maar met de nieuwste Android telefoons, Apple geeft nog geen toegang.* Als je telefoon de chip heeft kan je communiceren met een ander NFC-apparaat, bijvoorbeeld een pinautomaat of een andere smartphone. Door een ander NFC apparaat aan te raken kan je gelijk een betaling delen, maar ook foto’s.

Hoe kan dat veilig zijn?

Er zijn verschillende ‘veiligheidsmaatregelen’. Zo is het maximale bedrag dat je contactloos kan overmaken maximaal 25 Euro. Ook kan je niet meerdere keren achter elkaar 25 Euro contactloos betalen; wanneer je dat wel doet wordt er alsnog gevraagd om een pincode. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je per ongeluk met je pas of telefoon, als je dicht bij een betalingssysteem staat, een betaling doet. Daarvoor moet je namelijk echt binnen een paar centimeter van het andere object zijn.

Lees ook:  3 x zo zorg je voor rust op je werkplek én in je hoofd

Klinkt het betalen met je smartphone jou wel goed in de oren? Zorg dan wel dat je een abonnement kiest waarmee je nooit zonder data zit. Want anders zit je alsnog zonder geld. Met een sim only abonnement van Simyo zit je bijvoorbeeld altijd goed.

* Daarnaast verschilt het per bank wat de mogelijkheden zijn. Raadpleeg daarom even jouw bank om te achterhalen wat kan.

Foto header via iStock, credits: DGLimages

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy