A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - Giraf

A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania

Net als de hoofdpersonen in de bekende film The Bucket List, krabbelde ik een aantal jaar geleden ‘safari’ op de lijst met dingen die ik ooit nog wilde doen. In september kwam het er eindelijk van. Mijn vriend en ik reden zes dagen in Tanzania over de vlaktes van de Serengeti, Tarangire, Lake Manyara en Ngorongoro. Stuk voor stuk unieke, indrukwekkende ervaringen met ongelooflijk veel mooie dieren in het wild.

Koning van de savanne

Op de Serengeti en in Ngorongoro zijn “Simba” en “Nala” niet te missen. Leeuwinnen zagen we op het heetst van de dag onder bomen rusten. ’s Ochtends vroeg lagen drie broers zich op te warmen in het zonlicht, op minder dan 20 meter van de weg. De kans dat je leeuwen op afstand ziet is groot, maar als je geluk hebt – zoals wij – steken ze net de weg over als jij langsrijdt. Dan sluipt er dus ineens een leeuwin op anderhalve meter van waar jij zit, met alleen de autoruit die je van deze superkat scheidt.

A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - Leeuw

Naast leeuwen, cheeta’s en luipaarden, maakten de enorme olifanten en buffels veel indruk. Impala’s, gazellen, zebra’s, hyena’s, bavianen en tientallen prachtige vogelsoorten zijn overigens ook een lust voor het oog. Het is alsof je dwars door een aflevering van Planet Earth rijdt.

A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - Cheetah

Reisgezelschap

Moeder natuur heeft de camouflage en schutkleuren van de dieren erg goed ontworpen. Het was de eerste dagen van de safari daarom lastig voor onze ongetrainde ogen om ze te spotten. Gelukkig reden we door de natuurgebieden samen met Adam, onze gids van Nederlands/Tanzaniaanse tour operator Shemeji Safari .

Lees ook:  Ischgl, daarom móét je daar een keer skiën

A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - Chrisje en rangers

Met een zichtvermogen dat niet veel onderdoet voor de gemiddelde roofvogel, spotte Adam alle dieren lang voordat wij ze zagen. En dan bestuurde hij ook nog eens de Land Cruiser over de hobbelige, bochtige wegen. Met onze verrekijker en camera waren wij na zijn seintje even bezig om het dier te vinden en op camera vast te leggen. (Tip: een goede camera met zoomlens zorgt ervoor dat je thuis nog lang kunt nagenieten).

Naast het spotten kon Adam ook veel vertellen over de dieren en hun gewoontes. Zo heeft een luipaard successrate van 90% als hij jaagt; een cheeta kan vanwege zijn snelheid goed jagen maar kan zijn buit slecht verdedigen, dus hyena’s gaan er vaak met zijn eten vandoor. Mangoesten eten termieten, maar kunnen in een gevecht ook winnen van een slang. En er groeien weinig bomen op de eindeloze grasvlakten van de Serengeti vanwege de harde aslaag die de bodem bedekt en voedzame grassen produceert.

A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - Luipaard

Slapen op de savanne

Je zit lange dagen in de auto tijdens een safari en krijgt een overload aan indrukken. Aankomst bij een camping site aan het einde van de middag is dan erg fijn. Onze chef Paulo zorgde daar goed voor ons en maakte de lekkerste gerechten voor ontbijt, lunch en avondeten. De camping site ligt overigens midden op de savanne, en de dieren komen erg dichtbij. Het kost wat mentale kracht om rustig in je tentje in slaap te vallen, wetende dat er aan de andere kant van het tentzeil een hyena rondsnuffelt of zelfs een groter dier…

Lees ook:  Massages voor leuke mensen

A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - Zebra

Als je liever niet in een tent slaapt, kun je in veel parken ook een slaapplek in een lodge reserveren. Daar moet je dan wel iets meer voor betalen. Los van waar je slaapt, is een safari een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden.

De parken die we hebben bezocht liggen in het noorden van Tanzania. Allemaal zijn ze de moeite waard om te bezoeken – en ze zijn makkelijk te combineren in een meerdaagse safari. De Serengeti sprong er voor mij wel bovenuit vanwege de uitgestrektheid en de verscheidenheid aan dieren die je daar kunt zien.

A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - StruisvogelA bucket list kind of thing: op safari in Tanzania - Vogeltjes

9 comments on “A bucket list kind of thing: op safari in Tanzania

 1. Wat een mooie reis is dat geweest. Gaaf om die foto’s te zien en het verslag te lezen!

 2. valerie vermeulen

  super gaaf zeg ! en hele mooie foto’s.

 3. Jules de Vries

  Leuk artikel, en mooie foto’s!

 4. Tanneke Van Dommelen Bartels

  Wat een belevenis! Prachtige foto’s

 5. Michiel

  Super mooie ervaring en daarnaast ook heel leuk geschreven verhaal! Moet je wat mee doen

 6. Rob Paas

  Wat een mooie weergave van jullie geweldige vakantie! Wij hebben safari op onze bucketlist nog even onderstreept :)

 7. Nu wil ik ook!

 8. Mooi mooi mooi! Leuk om te lezen! Hakunamatata

 9. Wat leuk beschreven, ben erg onder de indruk van de foto’s. Een ervaring om nooit te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *