Travel: Living the expat life in Qatar

by Marloes Broerse

Bijna allemaal dromen we er wel eens van: de boel de boel laten en ergens anders een heel nieuw leven starten. Niet voor niets smullen vele Nederlanders ieder seizoen weer van het populaire tv-programma ‘Ik vertrek’. En bij veel mensen blijft het niet bij dromen, maar zetten ze ook daadwerkelijk de stap. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat er het afgelopen decennium voor het eerst sinds het einde van de jaren ’50 een flinke emigratiegolf heeft plaatsgevonden. Zo verlieten in 2007 ruim 123 duizend mensen Nederland om ergens anders een nieuw bestaan op te bouwen en tien jaar later, in 2017, stond dit aantal zelfs op 151 duizend Nederlanders. Mijn zus is er daar een van. Zij emigreerde een jaar geleden met haar man en drie kinderen naar Qatar. How to survive over there?

Enkele feitjes

De staat Qatar is een Arabisch Emiraat in het Midden-Oosten. Deze absolute monarchie telt 2,6 miljoen inwoners en is een schiereiland dat grenst aan Saoedi-Arabië. Niemand betaalt er inkomstenbelasting en de Islamitische wetgeving, ook wel Sharia genaamd, is er van kracht. De letterlijke vertaling hiervan is ‘wet van God’. Op politiek gebied is Qatar omstreden; regelmatig verschijnen nieuwsberichten over conflicten die in de regio spelen. Daar brand ik in dit artikel m’n vingers niet aan. Hoe ziet, onder de radar van deze politieke machtsstrijd, het dagelijks leven in Qatar er voor een expatgezin uit?

Typisch Qatar

Wie Qatar besluit aan te gaan, moet allereerst houden van (en bestand zijn tegen) enorme hitte. Het land kent een woestijnklimaat waarbij je het hele jaar in feite ervaart als één lange zomer. De officiële taal is Arabisch maar de handels- en voertaal is voornamelijk Engels. Vanwege de vele expats zijn de Qatarees met zo’n 20% in de minderheid . Zo werken veel Pakistanen, Engelsen en Iranezen in het bankwezen of de ICT en vele Filipijnen en Indiërs in de bouw en detailhandel. Deze laatste groep maakt veel uren en wordt daar minimaal voor betaald. De locals zijn over het algemeen rijk en krijgen zodra ze volwassen zijn veelal een staatstoelage. Deze constructie zorgt voor veel sociale ongelijkheid. In het verkeer gaat het er pittig aan toe. De rijstijl van de Qatari is op z’n zachtst gezegd assertief te noemen. Nou went dat snel wanneer je zelf ook je kinderen dagelijks heen en weer naar school rijdt.

Lees ook:  Dit zijn de slaapkamer trends van 2023

Karren vol betaalde boodschappen, mobiele telefoons en andere waardevolle spullen worden door vrijwel iedereen in het openbaar onbeheerd achtergelaten: de kans en angst dat er iets van je gestolen wordt is nihil.

Vanwege de islamitische godsdienst gaan de meeste vrouwen gesluierd door het leven. Velen beweren echter ook dat het dragen van deze hidjab meer een culturele dan godsdienstige uiting is. Deze bedekking is in verschillende vormen zichtbaar; van vrouwen die geheel gesluierd gaan tot vrouwen die hun hoofddoek dragen in combinatie met meer eigentijdse kleding. Als Westerse, ongesluierde vrouw kun je hier echter goed naast leven; de Qatari zijn niet uit op integratie, maar zoeken ook geen provocatie, wat tot gevolg heeft dat je in principe vooral vredig naast elkaar leeft. Op een compound, in bijvoorbeeld Doha, leef je je eigen leven met veel andere expatgezinnen als kennissen en vrienden om je heen.

Schoolgaande kinderen

Als je met kinderen in Qatar leeft, zullen ze naar een internationale school gaan. Op deze scholen krijgen de leerlingen les volgens het Amerikaans of Brits curriculum. Bij dit Brits curriculum volgen leerlingen eerst twee schooljaren ‘reception’, vervolgens zes jaar ‘primary school’ en aansluitend vijf à zes jaar ‘middle school’. Het Brits curriculum kent een stevig programma waarbij veel huiswerk, al van jongs af aan, niet ongewoon is. De leerlingen beginnen echter vroeg, zijn halverwege de middag uit en hebben vervolgens voldoende tijd om hun huiswerk te maken.

Must sees

Wanneer je als familie het betreffende expatgezin komt bezoeken, zijn vooral West Bay en The Pearl de moeite waard. Deze laatste is een landaanwinningsproject waarbij uiteindelijk zo’n 32 kilometer extra kustlijn gecreëerd zal worden. Ook het Museum of Islamic Art (MIA) kun je een bezoekje brengen. De collectie islamitische kunst bevat onder andere keramieken, textielen en manuscripten uit verschillende continenten. Maar ook de grote malls, het Aspire Park en The Torch zijn hier de must sees.

Lees ook:  4 x tips hoe je eenvoudig je huis kan beveiligen

Tips ter voorbereiding

Wie Qatar wel wat lijkt, moet vooral een keer in het land op verkenning gaan. Proef de sfeer en ervaar wat het land met je doet. Raadpleeg verder de ambassade in Nederland om helder te krijgen wat er aan papierwerk geregeld moet worden om het land in te komen. Zorg er daarnaast voor dat je op de hoogte bent van de (wisselende) wetgeving. Neem de eerste weken na aankomst alle uitnodigingen van nieuwe collega’s, buren of andere expats aan. Dit maakt dat je sneller een netwerk opbouwt waardoor simpele dingen als het omzetten van je rijbewijs en het vinden van een goede tandarts niet lang hoeven te duren. En zoals voor iedere emigratie geldt: ga erin met een open mind en een empty notebook, oftewel: zie niet te snel problemen en sta open voor cultuurshocks. Want andere gewoontes in een voor jou nieuw land zijn niet raar, maar alleen maar heel bijzonder.

Foto header via iStock, credits: SHansche

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy