Stoptober: gaat het je lukken?

by Redactie

Iedereen weet het ondertussen wel: roken is slecht voor je gezondheid, de gezondheid van mensen om je heen én voor je portemonnee. Maar wat is nu de beste manier om te stoppen met roken als je verslaafd bent? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat het antwoord vaak verschilt per persoon. Oktober staat weer in het teken van Stoptober. Maar om je te helpen een methode te vinden die bij jou past, worden hieronder een paar methoden beschreven waar veel mensen succes mee hebben gehad.

Nicotinevervangers

Veel mensen vinden het lastig om in één keer te stoppen, en kiezen er daarom voor om de nicotine in tabak te vervangen door andere producten die nicotine bevatten. Dit zijn producten, zoals kauwgom, pleisters of tabletten. Een recentelijk onderzoek waarin de resultaten van 136 studies naast elkaar werden gelegd, wees uit dat het gebruik van deze producten de kans op een succesvolle stoppoging met 50 tot 60% verhoogt.

Zelfhulpboeken

Er bestaan veel boeken die geschreven zijn met het doel om de lezer te helpen van hun rookverslaving af te komen. De meesten hiervan zijn erop gericht om de lezer te laten inzien waarom ze roken, en daardoor in de juiste gemoedstoestand te krijgen om er mee te willen stoppen. Een paar voorbeelden met veel positieve reviews zijn ‘Stoppen met Roken’ door Allen Carr, ‘Nederland Stopt! Met Roken’ door Pauline Dekker en ‘de Opluchting’ door Jan Geurtz.

Samen stoppen

Gedeelde smart is halve smart, zegt men wel eens. Dit blijkt ook waar te zijn voor het volhouden van een nieuwe, gezondere levensstijl zoals stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat je een grotere kans hebt om te stoppen als je het samen met iemand doet, bijvoorbeeld met je partner of een vriend/vriendin. Een populair nieuw initiatief wat hierop is gebaseerd is Stoptober. Niet iedereen heeft iemand in zijn/haar omgeving die tegelijk wil stoppen met roken. In Stoptober stoppen veel mensen tegelijk, en actief deelnemen hieraan kan veel steun bieden bij het stoppen.

Lees ook:  Een plantenzoeker die plant en klant met elkaar matcht!

Zorgverzekering

Mocht het na een aantal pogingen nog niet lukken om zelf te stoppen, je kunt ook vergoeding krijgen voor begeleide stoppen-met-rokenprogramma’s vanuit je basisverzekering van je zorgverzekering. Hiervoor hoef je geen eigen risico te betalen. De begeleiding kan gegeven worden door je huisarts of een andere zorgaanbieder. Vaak worden de programma’s individueel of in groepsverband aangeboden en bestaan vaak uit coaching en advies voor nicotinevervangers of medicijnen op recept. Kijk op de website van je zorgverzekeraar welke programma’s en zorgaanbieders worden vergoed.

Houd vol!

Stoppen met roken is geen gemakkelijke opgave. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft als de eerste poging niet succesvol is, of zelfs een paar pogingen niet lukken. Probeer verschillende methoden tot je er een vindt die bij jou past. Soms kun je ook methoden combineren, zoals samen stoppen met het gebruik van nicotinevervangers. Of samen meedoen aan een stoppen-met-rokenprogramma. Hoe moeilijk het ook is, als je volhoudt kom je uiteindelijk van je verslaving af!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy