Onbetaalbare invloed die reizen heeft op je leven

by Redactie

‘De wereld is een boek. Wie niet reist, leest slechts een bladzijde’ wordt weleens gezegd. Reizen verrijkt inderdaad je leven. Niet alleen leer je nieuwe landen kennen en maak je kennis met andere culturen, maar een wereldreis kan ook een ontdekking zijn van jezelf. Een wereldreis kan je leven en de kijk daarop flink veranderen. Wel heeft reizen een flink prijskaartje (afhankelijk ook van waar je naartoe gaat), maar het geld dat je eraan uitgeeft is het vaak meer dan waard.

Reis financieren

Reizen kan erg duur zijn. Veel studenten gaan na hun afstuderen óf zelfs al na het behalen van het diploma op de middelbare school op reis. De een slaat aan het sparen voor de reis, terwijl de ander op een wat kortere termijn bedenkt de wereld over te willen reizen. Zulke momenten, waarbij nog geen sprake is van een vaste baan en veel vaste lasten en waarin je nog veel vrijheid hebt, zijn uitstekend om op reis te gaan. Er is alleen een probleem: je hebt dan wel de tijd, het geld is er niet altijd. Spaar voor de reis door te werken of door studiefinanciering opzij te zetten, ga voor geld lenen of kies voor vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij veel voor je wordt geregeld en betaald. Bedenk je dat wat je eraan uitgeeft, het waarschijnlijk dubbel en dwars waard is. Alleen al door onderstaande redenen.

Nieuwe bestemmingen ontdekken

De voornaamste reden om te reizen, is wellicht het ontdekken van nog onbekende landen en culturen. Naast de vele bezienswaardigheden die je misschien op je bucketlist had staan, kijk je door die andere culturen ook op een andere manier naar je eigen leven. Je zal niet alleen het leven dat je leidt meer gaan appreciëren, maar ook meer bewondering gaan krijgen voor andere culturen en landen. Daarnaast geeft reizen een verrijkt gevoel. Wat mensen belangrijk vinden in het leven verschilt. Waar je je bevindt heeft daar ook invloed op. Reizen is een goede manier om te ontdekken aan welke waarden je zelf belang hecht.

Lees ook:  Oranje GiG Hard Seltzer: maak je koningsdag nog feestelijker!

Leren leven in het nu

Ons hedendaagse leven bestaat uit drukke agenda’s, afspraken en daarbij komt vaak ook stress kijken. Voortdurend zijn we bezig met het vooruit plannen van wat we de komende dagen, weken of zelfs maanden gaan doen. We plannen alle vrije plekjes in de agenda vol en hebben weinig tijd voor onszelf. Wanneer je reist, verdwijnen al deze zorgen en behoeften en ben je enkel bezig met wat je vandaag gaat doen. Je leeft dus veel meer in het nu en je geniet daarvan. Wil je luieren op het strand, die tempel gaan bezichtigen of gaan kajakken op een meer? Het kan, en dat is dan ook het enige waar je mee bezig bent. Je kunt al dat geregel op een bepaald moment waarschijnlijk heel goed loslaten als je reist.

Ervaringen boven materiële zaken stellen

Naarmate je reist, ga je steeds meer en meer belang hechten aan de ervaringen die je opdoet. Meer dan aan die tientallen shirts die bij je thuis in de kast liggen of de laatste nieuwe smartphone die je zo graag wilde hebben. Je beseft je steeds meer dat materialistische waarde niet zo heel belangrijk is. Die verruilt die smartphone bij wijze van spreken in voor een simpele prepaidtelefoon en stapt op het volgende vliegtuig naar een nieuwe bestemming.

Alles op zijn beloop laten

Wie heeft al niet eens een vertraagde vlucht gehad of zijn boeking bij een hotel geannuleerd zien worden op de dag van aankomst? Net als in het dagelijkse leven, kom je tijdens het reizen ook in aanraking met tegenslagen. Tijdens het reizen kom je tot rust, heb je uiteraard wel wat stress en kun je balen van hoe de zaken gaan, maar je bedenkt je ook steeds meer dat je op bepaalde zaken geen grip hebt. Ervaring leert je immers dat alles uiteindelijk wel op zijn pootjes terechtkomt. Al is het dan misschien wat later dan gedacht. Aan stressen heb je niet zoveel en het verpest alleen maar het moment.

Lees ook:  10 x de meest bijzondere glampings

Boost van zelfvertrouwen

De beste manier waarop je leven kan veranderen door een wereldreis is door de boost die je zelfvertrouwen krijgt als je een reis volledig zelf hebt uitgestippeld en hoe je je plan trekt op je bestemming. Zelfs als iets niet volgens de planning verloopt, maar je het eindelijk zelf oplost. Om die reden alleen al is een wereldreis en backpacken voor iedereen een must. Het is een investering in jezelf. Je wordt er een wijzer en beter persoon van en weet iets beter, door eigen ervaring, hoe de wereld in elkaar steekt en hoe andere culturen werken.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy