Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Het smaak- en maakproces van (wit)bier onder de loep genomen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Het smaak- en maakproces van (wit)bier onder de loep genomen

Plof je neer in een willekeurig café, dan is het tegenwoordig gegarandeerd niet eenvoudig een biertje kiezen. Want de keuze op de meeste bierkaarten in Nederland is behoorlijk groot, met name door de komst van vele Nederlandse (speciaal) biertjes de afgelopen jaren. En dat is alleen maar een goeie zaak, want zoveel smaken zoveel bieren. Leuk is dan ook de zesdelige documentaire-reeks die vanaf nu te bekijken is, waarin onderzoeksjournalist Joris Vermeer samen met verschillende brouwers en experts in de rijke geschiedenis van bier en de ontwikkeling van verschillende bierstijlen duikt.

Documentaire reeks

In de reeks gaat Joris samen met Hertog Jan op zoek naar de oorsprong en achtergrondverhalen van Nederlandse bieren. Zo gaat hij in gesprek met brouwers en bierexperts en duikt hij in de tradities van het bierbrouwen. Die tradities zijn er namelijk vaak met een reden, bierbrouwen luistert heel nauw: gebruik van de beste ingrediënten, de juiste temperaturen en de meest ideale omstandigheden worden in acht genomen. Vlak voor de zomer werd de serie afgetrapt met Hertog Jan Enkel, waarna onder meer de verhalen achter Hertog Jan Bastaard en Weizener (vanaf nu online!), Pilsener en Grand Prestige volgen.

Het smaak- en maakproces van (wit)bier onder de loep genomen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Weizener en Bastaard

De documentaires over Weizener en Bastaard die nu te bekijken zijn geven een heel mooi kijkje achter de schermen tijdens het brouwen en nemen de kijker mee in de overwegingen en keuzes die de brouwers maken tijdens de verschillende brouwprocessen. Het verhaal achter de smaak van Weizener is overigens extra leuk, want om tot de perfecte smaak van Weizener te komen hebben de brouwers van Hertog Jan de beste ingrediënten uit Belgisch Witbier en Duits Weizen gecombineerd. En wist je dat de frisheid van het bier onder andere afkomstig is uit de sinaasappelschil en dat koriander een mooie kruidigheid geeft aan het bier?

De Hertog Jan Bastaard is een frisse Radler met een bittertje. Waar Radler vaak bier gemengd met frisdrank is, kiest Hertog Jan voor Pilsener en gebrouwen gember-citroen limonade. In de documentaire over Bastaard doorloopt Joris samen met een gespecialiseerde limonade-brouwer het proces van het brouwen van deze limonade. En laat brouwer Will de selectie en samenvoeging van de juiste ingrediënten zien voor het brouwen van het perfecte Bastaard biertje.

Het smaak- en maakproces van (wit)bier onder de loep genomen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Benieuwd geworden of beter gezegd… dorst gekregen? De documentaire-reeks is onder andere te bekijken via de website van Hertog Jan. Cheers!

0 comments on “Het smaak- en maakproces van (wit)bier onder de loep genomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *