Autorijden met slippers? Toch maar niet!

by Redactie

Heerlijk, dat zomerse weer. Koelbox mee, slippers aan en dan lekker met de auto naar het strand. Herken je dit? Of ben jij meer van het autorijden op blote voeten? Hoe dan ook, beide zijn niet zo verstandig. Zeker als je van plan bent om auto te rijden op vakantie, kun je maar beter goede schoenen aan trekken. Want hoewel je in Nederland geen boete kunt krijgen voor het rijden met slippers, is dit in landen als Frankrijk en Spanje wel anders. En heb je er wel eens over nagedacht hoe het zit met je autoverzekering? Stel dat je een ongeluk veroorzaakt terwijl je rijdt met slippers: wordt de schade dan wel volledig vergoed?

Is het echt zo gevaarlijk?

Uit onderzoek blijkt dat eén op de drie automobilisten wel eens met slippers aan achter het stuur stapt. Best veel! Maar liefst 20% hiervan geeft aan dat ze wel eens een ongeluk of bijna een ongeluk hebben gehad door het autorijden met slippers. De meest genoemde problemen zijn te snel versnellen of juist te hard remmen. Een ander gevaar is dat de slippers soms aan de pedalen blijven hangen, waardoor je met je voet niet op tijd van pedaal kunt wisselen. Hierdoor kan je remweg ineens een heel stuk toenemen!

Is autorijden met slippers officieel verboden?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Autorijden met slippers of blote voeten is in Nederland niet wettelijk verboden. Dat wil zeggen: het wordt niet letterlijk in de wet benoemd. Wel is de volgende zin opgenomen in de Wegenverkeerswet: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”. Officieel kun je in Nederland dus geen bekeuring krijgen voor het autorijden met slippers. Wel raden veel instanties het af.

Lees ook:  Welke modellen vielen op tijdens de Autosalon van Genève 2019?

En hoe zit het dan met je autoverzekering?

Rijden met slippers is dus niet wettelijk verboden. Maar wat nu als je als bestuurder een ongeluk veroorzaakt op je slippers? Ben je met je autoverzekering dan wel goed verzekerd? Op internet zijn hierover verschillende verhalen te vinden. Independer zocht het uit. In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Wel wijzen verzekeraars op het feit dat de bestuurder zich niet zodanig mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Is de verzekeraar van mening is dat jij bewust een gevaarlijke situatie hebt veroorzaakt? Dan zou dit dus wel eens gevolgen kunnen hebben.

Met slippers autorijden op vakantie

Ga je op vakantie naar Frankrijk of Spanje deze zomer? Zorg dan zeker dat je goede schoenen aan hebt in de auto. In Frankrijk en Spanje zijn de regels voor autorijden met slippers namelijk veel strenger. Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers? Dan kan je een forse boete krijgen. Wij kunnen wel betere manieren verzinnen om ons vakantiebudget te besteden! ;)

Foto header via iStock, credits: JordanSimeonov

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy