5 x tips voor starters op de woningmarkt - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

5 x tips voor starters op de woningmarkt

Het kopen van je eerste huis is iets bijzonders, en vooral, een behoorlijke stap die je niet zomaar neemt. Want hoe regel je een hypotheek als je jouw droomwoning hebt gevonden? Waar moet je op de woningmarkt rekening mee houden en op letten? Wij geven tips en tricks:

1) Budget

Het belangrijkste in dit alles om voor goed duidelijk te hebben voor jezelf wat je budget is. Of wat het budget van jou en je partner samen is. Want het kopen van een huis in je eentje of met z’n tweeën verschilt natuurlijk ook nogal. Hoeveel kan je (maximaal) lenen? Maak hier ene kloppende berekening van voordat je gaat zoeken naar een huis. Zo voorkom je dat je zoekt in een categorie die te hoog gegrepen is voor je.

2) Schulden en eigen geld

Breng vervolgens in kaart hoeveel eigen geld je eventueel kan inbrengen, maar ook wat je schulden zijn. Eigen geld is namelijk bijna altijd nodig. Heb je echter geen eigen geld, dan kan je ook altijd kijken of je gebruik kan maken van een starterslening of eventuele financiële steun van je ouders. Daarnaast hebben zaken als een creditcard en een studieschuld invloed op de hoogte van jouw hypotheek. Zoek ook dit goed uit en beperk waar mogelijk je kredietlimiet.

3) Met of zonder adviseur

Heb je in je familie- of vriendenkring die veel weet van hypotheken dan kan je daar gebruik van maken. Weet je echter niet veel van het kopen van een huis én je hebt geen hulp in je omgeving, dan is het aan te raden een adviseur in te schakelen. Vanzelfsprekend betaal je voor zo’n adviseur, maar het voorkomt wel dat je kiest voor een hypotheek die misschien helemaal niet bij je past.

Lees ook:  Zo speel je net zo goed als James Bond in Casino Royale

4) Papierwerk

Heb je besloten tot aankoop over te gaan, denk dan niet dat je niets meer hoeft te doen. Het verzamelen van de benodigde document om de koop rond te krijgen vergt nog wel wat tijd en (uit)zoekwerk. Denk hierbij aan een taxatierapport, maar ook verzekeringen die noodzakelijk kunnen zijn, loonstrookjes, werkgeversverklaring, en ga zo maar. Zorg dat dat dit allemaal op tijd op orde is!

5) Oversluiten

Heb je je droomhuis gekocht, dan kan het zijn dat in de loop van de tijd het aantrekkelijk kan zijn om de destijds afgesloten hypotheek over te sluiten, oftewel over te stappen naar een andere hypotheek-soort waardoor je lagere maandlasten krijgt. Wanneer de rentes laag zijn dan is oversluiten om die reden dan ook erg aantrekkelijk. Houd er echter rekening mee dat je wel te maken kan krijgen met een oversluitboete. Kijk voor meer info over hypotheekrente tarieven en meer op NIBC Direct.

Foto header via iStock, credits: Vadmary

0 comments on “5 x tips voor starters op de woningmarkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *