Van bromfiets naar auto: Wat gebeurt er met je schadevrije jaren?

by Odiel Mennink

In een brommerverzekering bouw je schadevrije jaren op. Kun je de opgebouwde jaren ook meenemen naar een autoverzekering? Dat heeft namelijk als voordeel dat je de premie voor de autoverzekering kunt drukken. Zeker als je nog niet eerder een autoverzekering op je naam hebt gehad.

Door schadevrij rijden bouw je schadevrije jaren op in de brommerverzekering. Zodra je je autorijbewijs hebt, wil je de bromfiets waarschijnlijk inruilen voor een auto. Bij het verzekeren

Kom je er achter dat sommige verzekeraars jou als jonge bestuurder –  zonder aantoonbaar schadevrij verleden –  een hoge premie in de maag splitsen. Met de opgebouwde jaren in de bromfietsverzekering kun je de financiële schade echter beperkt houden. Helaas doen de meeste autoverzekeraars niets met de in een brommerverzekering opgebouwde jaren.

Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk?

Verzekeraars belonen het schadevrij rijden met een korting op de premie. Naarmate je langer schadevrij rijdt, ontstaat er ook recht op een hogere korting op de premie. De korting kan oplopen tot 75 procent bij de meeste verzekeraars. Er zijn zelfs verzekeraars die de korting op laten lopen tot boven de 80 procent.

Hoe gaan autoverzekeraars om met deze schadevrije jaren?

In een bromfietsverzekering opgebouwde jaren hebben weinig waarde voor de autoverzekering. Ze worden namelijk niet meegenomen bij het bepalen van de premie voor een autoverzekering. De rijervaring op een bromfiets heeft volgens verzekeraars weinig effect op de kans op een ongeval met een auto. Helaas heb je voor de auto dus niets aan de op de bromfiets opgebouwde jaren.

Lees ook:  Dankzij Swapfiets zit je nooit zonder fiets

Wat kun je wel met de op de bromfiets opgebouwde schadevrije jaren?

Helaas weinig voor de autoverzekering. Wel kun je ze weer gebruiken als je toch weer een scooter of bromfiets verzekert op jouw naam. Let er wel op dat de opgebouwde jaren niet onbeperkt geldig blijven. Na een aantal jaren kunnen ze vervallen.

Hoe kunt je je als startende bestuurder toch goedkoop verzekeren?

Tot 24 jaar gelden er vaak extra hoge premies, je zit nu eenmaal in een leeftijdsgroep dat naar verhouding vaker schades veroorzaakt. Toch wil dat nog niet zeggen dat je maandelijks een hoog bedrag kwijt bent aan premie voor de autoverzekering. De hoogte van de premie verschilt namelijk sterk per verzekeraar. Door te vergelijken op Diks.nl kun je allicht toch op een redelijke premie uitkomen!

Foto: door Diks ter beschikking gesteld.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy