Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde

by Imke Walenberg

Fiets je momenteel door Amsterdam dan kom je regelmatig een ‘stukje Drenthe’ tegen. Van 4 juli tot en met 5 augustus is Het Pauperparadijs namelijk te zien in Koninklijk Theater Carré en dat wordt aangekondigd door tal van abri’s die door heel Amsterdam hangen. Niet zo gek want het stuk werd eerder gespeeld in Drenthe zelf (Veenhuizen) en was een groot succes. Het verhaal van Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland: in de 19e eeuw was de armoede in Amsterdam en andere steden enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Iets wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep in de praktijk echter uit op een drama.

Het theaterstuk Het Pauperparadijs is een mooi voorbeeld van hoe Drenthe zichzelf momenteel op de kaart aan het zetten is. Het succes van de voorstelling zette het dorpje Veenhuizen namelijk in een klap in de schijnwerpers. Duizenden bezoekers kwamen in twee jaar tijd naar het dorpje om het spektakelstuk te bekijken. Dat Drenthe dus al een beetje af is van het imago 50+ bestemming, blijkt wel. Toch blijft het voor velen, waaronder mijzelf, een onbekend stukje Nederland. Op de hunebedden na dan, want daar hebben mijn ouders mij en mijn zus, heel educatief, vroeger wel een keer mee naar toe genomen. Wat heeft Drenthe te bieden wanneer je een week(end)je Drenthe doet? Meer dan genoeg, bleek wel toen we onlangs een bezoek brachten aan deze provincie in het noordoosten van ons land. Daarom, bij deze, onze tips voor een perfect geslaagde ‘Drenthe getaway’ op een rij:

Lees ook:  Zo regel jij jouw droomvakantie – mét de camper

1) Huur een kampeerbusje of caravan

Niets Nederlandser dan kamperen. En al helemaal in eigen land. Gaan je haren echter overeind staan van het idee zelf een caravan mee te moeten slepen naar de andere kant van het land of alle kampeer-essentials te regelen? Dan is het huren van een kampeerbusje of caravan ter plekke ideaal. Wij mochten tijdens ons verblijf in Drenthe in de geweldig leuke kampeerbusjes van Tralaluna rijden. Oftewel onwijs toffe ‘Casita’s on Wheels’ uit de jaren ’60 en ‘70’ met een eigen, originele look. Denk nostalgisch retro en vintage en dat dan op wielen. Zelf reden we in de schattige Tante Toos, een Ford Taunis Transit uit 1964 omgebouwd met een Kip caravan. Het leukste is dat je al rijdend in zo’n leuke camper de mooie omgeving van Drenthe perfect kan ontdekken. Je kan immers toch niet heel hard rijden met zo’n vintage exemplaar onder je billen. Heerlijk roadtrippen en ben je er wel klaar mee voor die dag? Dan zoek je gewoon een van de vele campings op die Drenthe rijk is en relaxen maar.

Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

2) Ga kamperen op Camping BuitenLand

Eén van die campings is Camping BuitenLand, een kleurrijke camping prachtig verscholen tussen een zwemmeertje en een bos. Vijf vrienden, waaronder Floortje Dessing, hebben hier een oude, vergane glorie, camping nieuw leven in geblazen. En niet zonder succes, want het bruist hier van de creativiteit! Eén van de leuke aspecten van BuitenLand is namelijk dat architecten en zelfbouwers hier de mogelijkheid krijgen om te bouwen aan hun ideale vakantiehuis. Dat levert allerlei bijzondere bouwsels op, van een omgebouwde schoolbus tot aan een strandhuisje (maar dan midden op het platteland) en een spaghettikerkje. Je kijkt je ogen uit hier. Fijn is dat de sfeer ook goed is; er is van alles te doen, van yoga tot aan steltlopen, en ook ’s avonds gaat dit door in de vorm van muziekavonden (inclusief rijdende muziekfiets) en barbecues (het lekkers wordt voor je klaar gemaakt op putdeksels die nieuw leven zijn ingeblazen). En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘bugtub’. Yep, een hottub gemaakt in een oude kever…. Nice to know: Buitenland is een duurzame camping die het liefst samenwerkt met bedrijven die dat ook zijn. Nice to know, nummer 2: de camping is buitengewoon fotogeniek:

Lees ook:  Op reis naar Cuba? Op deze plekken is de doorsnee toerist niet snel te vinden

Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

3) Ontdek de Hondsrug met een Eko-Tour

Hoe mooi Nederland is bewijst wel de Hondsrug. De Hondsrug is een langgerekte rug die zich van Emmen (Drenthe) tot de stad Groningen uitstrekt. Hij maakt deel uit van een groter geheel van zandruggen en stroomdalen dat ook wel het Hondsrugsysteem wordt genoemd. Het is een uniek gebied omdat de ijstijden er ruggen en dalen in heeft gevormd, inclusief prehistorische schatten! Het is zelfs bekroond met de UNESCO-status. Wil je (een stukje) van dit gebied op een bijzondere manier verkennen dan is het aan te raden een Eko-Tour te boeken. Hierbij ga je met een 100% elektrische terreinauto op excursie door het landschap, vanzelfsprekend onder begeleiding. Maar je mag wel zelf rijden, en dat is leuk, heel leuk zelfs. Onderweg stop je onder andere bij grafheuvels en dieren die je tegenkomt (van roofvogels tot aan vossen). Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een avond-excursie of een wildpluk-excursie te boeken.

Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

4) Duik in de geschiedenis van Drenthe

Zoals de inleiding van dit schrijven al liet doorschemeren, staat Drenthe bol van de historie. Denk natuurlijk aan de hunebedden, maar ook aan de Koloniën van Weldadigheid, het voormalige Kamp Westerbork en het Van Gogh Huis (en de vele punten along the way waar Van Gogh geschilderd heeft). Ben je van plan een bezoek te brengen aan het Hunebedcentrum dan is het leuk om ook een van de Oerbieren of Hunebedwijnen te proeven die ze daar schenken.

Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Van Gogh maakte een dagtochtje naar Zweeloo en tekende dit Hervormde kerkje.

Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Oerbrood eten bij de hunebedden!

5) Bezoek een schaapskooi

Vooral heel leuk om samen met kids te doen; het bezoeken van een schaapskooi. Er zijn er ontzettend veel van, haast in elk heidegebied zie je ze wel. Zelf kwamen we er een tegen tijdens de Eko-Tour. Mooi om te zien hoe de schaapsherder, een vrouw in dit geval, ontzettend gepassioneerd is over haar beroep én over haar schapen en honden.

Lees ook:  5 x de beste sushi-restaurants van Rotterdam 

Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

6) Maak een ballonvaart

Wil je je bezoek aan Drenthe helemaal speciaal maken, dan is het maken van een ballonvaart een must. Een mooier uitzicht over deze provincie dan van bovenaf, ga je niet krijgen. Voor opstijglocaties kan je online zoeken op ‘ballonvaren Drenthe’.

Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Conclusie

Niet eerder was ik zo verrast door een Nederlandse provincie dan deze keer. Door de vriendelijke, gastvrije mensen, het vakantiegevoel dat over je heen daalt, de vele activiteiten die je kan doen om de omgeving op een originele manier te ontdekken, het onverwacht gevarieerde landschap… Dat Drenthe voor alle leeftijden is bewees ons verblijf wel. Een heerlijke getaway om even uit de drukte van Amsterdam te zijn. Maar nu eerst… kaartjes voor Carré bemachtigen!

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy