Opvoeden doe je zo… toch?

by Imke Walenberg

Als je voor het eerst mama of papa wordt heb je geen idee wat je te wachten staat. Opvoeden, een woord dat heel lang een ver-van-je-bed-show is, totdat er een, twee of misschien wel meer hummels rondlopen bij je thuis. Opvoeden, ook een onderwerp waar graag over wordt geschreven. Hoeveel boeken staan er wel niet over dit thema in de boekwinkel bij jou om de hoek? En toch blijft het iets moeilijks en ongrijpbaars, ondanks (of misschien wel omdat) er zoveel over wordt geschreven. Ikzelf ben nog lang geen pro op het gebied van ouderschap, mijn kids zijn allebei nog onder de drie jaar, maar toch ben ik in die korte tijd wel heel wat wijsheden rijker geworden. En die deel ik met liefde met jullie:

1) Laat je niet gek maken

Al tijdens de zwangerschap kan je heel veel (vaak) goed bedoelde adviezen krijgen van familie, vrienden, kennissen en zelfs wild-vreemden. Heel leuk en fijn, maar ze kunnen je ook flink van de wijs brengen. Ook later, als je al kinderen hebt, blijft dit zo. Natuurlijk zitten er zeker ook adviezen tussen waar je echt iets aan hebt. Maar trek vooral ook je eigen plan samen met je partner en kind(eren). Durf op je eigen intuïtie te vetrrouwen. Het raadplegen van opvoedkundige boeken of websites zoals Ikwordmama.nl kan zeker niet kwaad overigens. Als het maar in balans is met hoe je bepaalde zaken zelf ziet.

2) Schep geen verwachtingen

En dan vooral bij jezelf. Als je kinderen hebt verlopen dingen vaak toch anders dan je van te voren bedacht hebt. Peuters in de peuterpubertijd en tieners die aan het puberen zijn kunnen bijvoorbeeld nogal wel eens roet in het eten gooien met hun wispelturige gedrag. Laat zulke situaties niet leiden tot frustraties, waardoor het alleen maar erger kan worden. Maar probeer je in je kind in te leven. Soms erg moeilijk, want ze kunnen behoorlijk onredelijk zijn, maar de rust bewaren is altijd de beste manier.

Lees ook:  Wat is gaslighting en hoe herken je het (bij jezelf en anderen)?

3) Flexibiliteit is key

Heb je ’s morgens haast, zul je net zien dat je dochter besluit alles zelf te willen doen (lees schoenen en jas aandoen). Calculeer zulke momenten in en probeer altijd extra tijd in te bouwen. Zo kan je jezelf flexibel opstellen wanneer nodig. Kinderen voelen het precies aan wanneer je als ouder in de stress zit of haast hebt, en zullen de situatie er dan niet beter op maken. Een relaxte kijk op een en ander zorgt voor een fijne(re) leefomgeving.

4) Levellen

Eén van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je kinderen nog klein zijn, is dat je levelt met ze. Dat wil zeggen dat het goed is om letterlijk met ze op de grond te gaan liggen/zitten als je met ze speelt. Ga op je hurken zitten als je wat tegen ze wil zeggen. Maak hun leefwereld, jouw leefwereld. Probeer niet altijd de volwassene uit te hangen, maar haal het kind in je naar boven. Ook aan tafel is het goed om samen te zijn én op hetzelfde niveau. Schaf bijvoorbeeld goede zitverhogers aan, zodat je kids gezellig en goed aan tafel kunnen zitten, sámen met jou!

Foto header via iStock, credits: katrinaelena

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy