Ondernemen doe je zo, tips & tricks

by Redactie

Ben je het beu om voor een baas te werken, loop je (al jaren rond) rond met een top-ondernemersplan of misschien heb je zin in een compleet nieuwe uitdaging… Er zijn tal van redenen waarom het ‘ondernemers-vuurtje’ in je kan worden aangewakkerd. Maar waar te beginnen als je gaat ondernemen? Wij geven tips en tricks die je op weg helpen:

1) Businessplan

Essentieel wanneer je als ondernemer begint: het opstellen van een businessplan. Zonder ben je eigenlijk nergens. Wat wordt je product of dienst? Wie wil je bereiken? Hoe zit het met het verdienmodel? En waar wil je over 3, 5, 10 jaar zijn? Schrijf alles uit, wellicht met hulp van een ondernemerscoach, en zorg dat je je strategie goed voor ogen hebt.

2) Administratieve zaken

Begin je voor jezelf dan is het van belang dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Een goede bedrijfsnaam is dan essentieel. Zorg dus dat je hier goed over hebt nagedacht. Blijft de naam hangen? Maakt het duidelijk wat je te bieden hebt? Daarnaast moet je je administratie goed op orde hebben. Je gaat immers vanaf nu te maken hebben met onder andere btw-aangifte, omzetbelasting en aftrekposten. Lees je goed in, dat kan bijvoorbeeld op de website van de Kamer van Koophandel.

3) Huisstijl

Wil je glansrijk beginnen als ondernemer, dan is het zaak dat je een professionele huisstijl laat ontwerpen (of misschien wel zelf ontwerpt?). Denk hierbij onder meer aan een duidelijk en origineel logo, kleurgebruik en typografie. Laat visitekaartjes en briefpapier drukken. Zorg daarnaast dat je een website hebt en eventueel je social kanalen ook zijn ingericht.

Lees ook:  Waar moet je op letten als je een hond gaat kopen?

4) Nu versus later

Als je zzp’er wordt dan moet je je realiseren dat bepaalde zekerheden die je vaak wel hebt in loondienst wegvallen. Denk aan pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheid. Laat je hierover goed voorlichten en zorg dat je dit goed regelt.

Illustratie header via iStock, credits: blocberry

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy