De onbesproken dresscode bij een begrafenis: wat kan wel en wat kan niet?

by Isabeau Kamphuis

Iemand verliezen is nooit leuk en soms raken we iemand kwijt die enorm belangrijk voor ons is. Bovenop dit verlies komen met pech ook een hoop zorgen, lasten en misschien wel kosten om de hoek kijken. Gelukkig kan een hoop van te voren geregeld worden door de persoon in kwestie en gelukkig hoef je over één ding niet na te denken; wat doe je aan? Iedereen weet dat je zwart draagt naar een begrafenis toch? Dit hoeft niet altijd het geval te zijn; misschien voel je je wel helemaal niet op je gemak in het zwart of wordt er door de familie juist verzocht dat je geen zwart draagt. Wat zijn dan je opties?

Navy blue

Het minder strakke zusje van een zwart pak is een navy blue pak. Het staat netjes, is zeer respectvol en werkt voor zowel vrouwen als mannen in een hoop situaties. Het is een diepe, kalme kleur die rust uitstraalt en wellicht voel je je hierin meer op je gemak dan in een zwart pak. Voor de vrouwen onder ons is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om een nette zwarte jurk te vervangen met een donkerblauw exemplaar.

Beige

Een uitvaartceremonie is vaak net zo formeel als een uitvaartverzekering, maar er zijn uitzonderingen. In sommige families wordt de dienst klein en wat informeler gehouden waarbij de dresscode niet erg veel uitmaakt. Een net kledingstuk is echter meestal wel belangrijk; met informeel bedoelen we niet dat je in je spijkerbroek aan kunt komen. Wel een goed voorbeeld is een lichte, beige jurk met een respectvolle halslijn en lengte. “nude” kleuren zijn een goed alternatief voor zwart in dit scenario.

Lees ook:  Welke schoenen neem jij mee op vakantie?

Lievelingskleur

Dan zijn er ook nog de ceremonies waarbij geen zwart te vinden is. Waar er niet stilgestaan wordt bij de dood, maar waar het prachtige leven dat eraan voorafging gevierd wordt. Vaak wordt er door de familie en/of geliefden dan gevraagd om vrolijke kleuren te dragen, of in ieder geval geen zwart. Dit betekent natuurlijk niet dat de onbesproken dresscode meteen het raam uitvliegt. Want veel belangrijker dar het dragen van zwart is het dragen van respectvolle kleding. Een simpele truc om dit voor elkaar te krijgen en de wensen van de familie en/of geliefden te honoreren is door de lievelingskleur van de overledene te dragen.

Semi-zwart

Last but not least, als je niet helemaal in het zwart wilt maar ook de onbesproken dresscode niet wilt overtreden is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om deels in het zwart te gaan. Een nette jurk met een deels zwarte print of een zwarte pantalon met witte blouse doen het altijd goed.

Nu voor later

Wens je het jouw nabestaanden toe om zich niet om een budget zorgen te hoeven maken mocht jij er ooit niet meer zijn? Kijk dan op de website van zorgvaart. Hier vind je alles wat je moet weten over hoe belangrijk het afsluiten van een eigen uitvaartverzekering is. Daarnaast helpt zorgvaart je met het vergelijken van aanbieders en het vinden van de beste match.

Foto header via iStock, credits: champja

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy