5 tips om in schrijfmodus te komen voor studie, werk of gewoon voor de lol

by Redactie

1. Zorg voor een fijne schrijfplek

Om in de schrijfroutine te komen kan het helpen een vaste werkplek te hebben. Dit kan een studeerkamer zijn, maar ook een klein ingericht hoekje in de woonkamer of de keukentafel kunnen prima als schrijfplek dienen. Zolang je maar niet gestoord wordt. Sommige schrijvers werken liefst buitenshuis, om niet afgeleid te worden door de dagelijkse bezigheden. Je favoriete koffietentje, de bibliotheek, het park of het huis van een vriend zijn maar een paar van de vele plekken waar je aan de slag kan gaan.

2. Luister naar de juiste muziek

Wat de juiste muziek voor een geconcentreerde schrijfsessie is, hangt volledig af van jouw smaak en welke klanken jouw concentratie verhogen. Vind je het lastig de juiste muziek te vinden? YouTube en Spotify staan vol studeermuziek die speciaal is samengesteld om je in een ontspannen, maar toch gefocuste werkmodus te brengen. Daarnaast kunnen soundtracks van films voor een goede sfeer zorgen. Ook klassieke muziek staat erom bekend goede werkmuziek te zijn.

3. Maak een plan(ning)

Maak een plan en een planning. Zorg dat je op vaste momenten tijd vrijmaakt om te schrijven. Wanneer het schrijven verbonden is aan een deadline is dit misschien wat makkelijker. Maar ook wanneer je voor je plezier schrijft, verhoogt het hebben van een dagelijkse of wekelijkse schrijfroutine de productiviteit en ook het plezier. Daarnaast is het maken van een plan of doel ook een goede manier om gemotiveerd en enthousiast te blijven. Wanneer het schrijven moet resulteren in een scriptie of tekst voor je werk dan is het doel al helder. Maar ook als je creatief schrijft, is het fijn om een plan te maken voor een eindresultaat. Zo kun je bijvoorbeeld je verhaal als boekje laten drukken bij print24 of een andere online shop. Dit is een mooie herinnering aan het schrijfproces voor jezelf en bovendien een leuk cadeau voor je vrienden en familie.

Lees ook:  4 vrólijke goede voornemens voor het nieuwe jaar

4. Zorg dat je altijd een notitieboek bij je hebt

De schrijftip die in elk lijstje terugkomt: zorg dat je altijd iets bij hebt om gedachten, bevindingen, situaties en ideeën te noteren. Het liefst in een boekje dat je gemakkelijk overal mee naar toe neemt en waarin je alles gebundeld kunt bewaren. Ook wanneer je voor werk of studie schrijft, kunnen je op de meest willekeurige momenten ideeën te binnen schieten die de moeite van het opschrijven waard zijn.

5. Laat je niet afleiden door het internet

Er zijn maar weinig mensen die met een computer of laptop werken en niet worden verleid om af en toe (of elke vijf minuten) Facebook te checken, een interessant artikel te lezen of door een favoriete webshop te scrollen. Natuurlijk kun je kiezen voor een radicale oplossing door alleen nog maar met pen en papier te schrijven of op een ouderwetse typmachine te werken. Maar het kan al helpen om een app te installeren die social media en websites blokkeert, zoals bijvoorbeeld StayFocusd. Bij deze add-on bepaal je zelf welke websites je voor hoe lang blokkeert, zodat jij ongestoord aan je meesterwerk kan verder schrijven.

Foto header via iStock, credits: peshkov

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy