How to: zo ga je goed voorbereid op fietsvakantie

by Imke Walenberg

Op 7 juli start weer de Tour de France, zo ongeveer gelijk met het begin van de eerste schoolvakanties. Een mooier fietszomer-begin kan je je haast niet indenken! Althans als echte fietsliefhebber. Vind je fietsen wel leuk, maar ben je ook weer niet het type dat kilometers zwoegend door het land wil gaan, dan biedt de steeds populairder wordende e-bike uitkomst. Want je kan én de mooiste fietstochten maken, én heerlijk buiten zijn, én het is ook nog eens hartstikke gezond. Hoe je goed voorbereid op fietsvakantie in eigen land óf het buitenland gaat? Wij geven tips en tricks:

1) Fiets APK

Belangrijkste als je van plan bent een flinke fietstocht te gaan maken is natuurlijk dat je gear in goede conditie is. Zijn de banden nog in goede staat? Hoe zit het met de remmen? En mocht je een e-bike bezitten; is de accu nog in orde? En bovenal, vergeet niet de accu goed op te laden voor vertrek. Ook zaken als een bandenplakset, mini-fietspompje, regenpak en fietshelmen zijn belangrijk!

2) Fietsen met het gezin

Steeds meer zie je dat ouders met hun kinderen op een fietsvakantie gaan. Dat is prima mogelijk, al van jongs af aan. Peuters kun je vervoeren in een fietskar en kleuters bijvoorbeeld op een aanhangfiets. Met een e-bike maak je het je zelf als ouders wel wat minder zwaar. Belangrijk is verder dat je tijdens een fietsvakantie met het gezin niet jezelf maar het kind centraal zet. Plan niet te veel kilometers op een dag en wissel af met rustmomenten bij beekjes (zwemmen!) en speeltuintjes.

Lees ook:  We zijn er bijna: tips voor een geslaagde vakantie met de kids

3) Alleen op de fiets

Ben je van plan om alleen op fietsvakantie te gaan dan is het van belang dat je mentaal en fysiek goed voorbereid bent. Je moet er namelijk wel tegen kunnen om veel alleen te zijn én je zelf af en toe door de kilometers heen te ploeteren. Ook is het handig om aan thuisblijvers de route die je gaat fietsen te communiceren, zodat zij op de hoogte zijn van wanneer je waar moet aankomen. Wel zo prettig, mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg.

4) Eten & drinken

Het eten van genoeg koolhydraten is belangrijk tijdens je toch, je verbruikt veel energie en die wil je op peil houden. Een hongerklop moet je echt voorkomen. Neem genoeg powerbars mee voor de snelle trek onderweg en eet daarnaast veel pasta’s, fruit en brood. Vanzelfsprekend heeft genoeg drinken ook de hoogste prioriteit. Vooral op een warme dag!

5) Routes

Online zijn tal van mooie routes te vinden en te downloaden. Bestudeer vantevoren goed hoe je route gaat en mochten er hoogteverschillen in zitten, check ook of die met jouw conditie te doen zijn. Persoonlijke tip voor leuke tochten is de website route.nl (Duitsland, Nederland, Belgie en Luxemburg). Verder of de grens kan je een website als europafietsers.nl gebruiken.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy