Handige manieren om inzicht te krijgen in je energieverbruik en energie te besparen

by Redactie

Om de klimaatdoelen van het Parijsakkoord te halen, moeten we niet alleen veel duurzame energie opwekken, maar vooral veel energie besparen. Energie besparen is niet alleen goed voor het klimaat, maar zorgt ook voor een lagere energierekening. Veel mensen kunnen met wat kleine aanpassingen veel energie en dus ook geld besparen. Het is daarom belangrijk om inzichtelijk te maken welke apparaten veel energie verbruiken.

De slimme meter

In steeds meer Nederlandse huizen worden oude energiemeters vervangen door zogenaamde slimme meters. Het kabinet heeft als doel om in 2020 een slimme meter in 80% van de huizen te hebben. Deze slimme meter zorgt ervoor dat de meterstanden van je gas- en stroomverbruik op afstand zijn uit te lezen, waardoor niemand van de energiemaatschappij meer langs hoeft te komen om te meterstanden op te nemen. Deze meter is niet alleen handig voor de energieleverancier, maar ook voor jou. Met de gegevens van deze slimme meter kun je real-time je gas- en stroomverbruik zien. Hierdoor zie je precies op welke momenten van de dag je het meeste energie verbruikt. Veel energieleveranciers hebben een app ontwikkelt waarin je verbruik met behulp van grafieken inzichtelijk wordt gemaakt. Je kunt hierdoor gelijk zien hoeveel energie je bijvoorbeeld verbruikt als je weg bent. Door dit zogenaamde sluipverbruik aan te pakken, kun je al flink wat energie besparen. Ook als je energiebesparende maatregelen neemt, kun je gelijk zien hoeveel effect deze hebben op het energieverbruik.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan ook helpen bij het besparen van energie. Meestal zetten mensen hun thermostaat niet al te laag als ze weg gaan, omdat ze dan bij thuiskomst weer lang moeten wachten voordat het weer een beetje behaaglijk is. Met een slimme thermostaat kun je vooruitplannen. Als je aangeeft dat je op een bepaalde tijd (bijvoorbeeld bij thuiskomst) een behaaglijke temperatuur in huis wil hebben, zorgt de thermostaat ervoor dat je huis bij thuiskomst al lekker warm is. In de tijd dat dan niet thuis bent, wordt het huis nauwelijks verwarmt, waardoor je veel minder gas verbruikt.

Lees ook:  Interieurtips die voor ieder huishouden werken

Energie besparen

Alleen inzicht in het energieverbruik is natuurlijk niet genoeg om energie te besparen, daarvoor zijn bepaalde maatregelen nodig. Als je bijvoorbeeld veel sluipverbruik hebt ontdekt, zorg er dan voor dat je computers en andere elektronische apparaten helemaal uitzet als je ze niet gebruikt. Verder kun je (wanneer je hier geld voor hebt) allerlei investeringen doen om je energierekening omlaag te brengen. Zo kun je investeren in zuinigere huishoudelijke apparaten (A+++), betere isolatie of een warmtepomp. Allemaal brengen ze je energieverbruik omlaag en je verdient deze investeringen vaak binnen tien jaar terug.

Als je geld wilt besparen op je energierekening, kun je het beste verschillende aanbieders van energie vergelijken. Prijzen van energie vergelijken kan via zogenaamde energievergelijkers. Hierbij krijg je een scherp aanbod, gebaseerd op je persoonlijke verbruik. Door te besparen én door goedkopere energie zul je een stuk minder geld kwijt zijn aan energie. Goed voor zowel de portemonnee als voor het klimaat.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy