Duurzaam X Passie, meet het Perla Future Coffee Project

by Imke Walenberg

Je hebt koffieliefhebbers en je hebt koffieliefhebbers… Zelf noem ik me ook een koffieliefhebber, ik hou immers van mijn dagelijkse kop cappuccino (pun intended). Maar nadat ik vorige week koffie-expert André Hoinkis heb horen praten bij de lancering van het Perla Future Coffee Project, ben ik daar nu toch wat meer bescheiden in geworden. Want niet eerder heb ik iemand zo gepassioneerd over koffie (in al haar facetten) horen praten. André nam ons in vogelvlucht meer in de wondere wereld van de koffie, van koffiebes tot boon, van filter tot aan cold brew en van Honduras tot aan Tanzania. Waarbij laatsgenoemde de hoofdtoon verzorgde.

Duurzaam X Passie, meet het Perla Future Coffee Project - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

André Hoinkis vol passie aan het woord

Eerste koffie binnen het project

De nieuwste toevoeging aan het Perla assortiment in de Albert Heijn is namelijk het resultaat van een intensieve samenwerking met een koffiekwekerij aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania: de Perla Origins Tanzania koffieboon. Deze koffie maakt onderdeel uit van het Perla Future Coffee Project, dat lokale koffieboeren in de wereld steunt. Het is de eerste koffie in dit project. Op de koffiekwekerij aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania worden koffieplantjes gekweekt die beter bestand zijn tegen droogte en andere gevolgen van klimaatverandering. Perla investeert in deze kwekerij zodat betere koffieplanten in grotere volumes en tegen een lagere prijs aan de lokale boeren kunnen worden aangeboden. Ook worden de boeren geschoold zodat zij een grotere en kwalitatief hoogwaardige koffieoogst hebben. Door dit te doen geeft Albert Heijn de boeren alle tools om zelf op de lange termijn duurzaam en met betere opbrengsten, kwalitatief te kunnen telen.

Lees ook:  Boost je zelfvertrouwen en bespaar tijd: ‘high maintenance’ dingen om te doen om ‘low maintenance’ te blijven

Duurzaam X Passie, meet het Perla Future Coffee Project - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Kijkje achter de schermen

Om ons het gevoel van koffie nog wat meer bij te brengen én het verhaal van het Perla Future Coffee Project nog verder te ondersteunen, kregen we een bijzonder kijkje achter de schermen in de Perla fabriek in Zaamdam. Daar waar de bonen gebrand worden. De Perla Origins Tanzania zijn namelijk licht gebrande Arabicabonen met een exotische smaak (denk fruit- en citrustonen). André liet ons zien, ruiken en proeven wat de verschillende mate van branden doet voor een koffieboon. De bonen uit Tanzania zijn lichtgebrand, niet de meest gangbare branding, maar wel wat ze extra speciaal maakt. Hij liet ons ook zien hoe belangrijk de zetmethode is voor een koffieboon. Een chemex doet bijvoorbeeld iets heel anders met de smaak van koffie dan wanneer je je kopje koffie zet met een koffiezetapparaat. De smaak van de Tanzania koffiebonen komt het beste tot z’n recht door de bonen te malen en de koffie te zetten met een koffiezetapparaat of cafetière.
Het besef dat je weet dat er in de koffie van het Perla Future Coffee Project ook nog heel veel passie zit (waarvoor dank aan André voor het delen van het ware koffiegevoel) en het op een duurzame manier wordt geproduceerd, maakt deze Tanziaanse koffie alleen nog maar meer smaakvol!

Duurzaam X Passie, meet het Perla Future Coffee Project - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Links: onze ‘eigen’ samengestelde koffie. Rechts: geitenkaashapje met een jasje van de Tanzania koffie

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy