Alentejo has it all! Betoverende herdades, wijn, natuur en historie

by Wanda Bregman

Wie de betoverende Portugese regio Alentejo wil bezoeken, vliegt met TAP binnen drie uur naar Lissabon. Huur een auto en zet koers naar Évora, de ‘hoofdstad’ van Alentejo, op anderhalf uur rijden. Alentejo betekend letterlijk ‘boven de rivier de Tejo’ die loopt vanaf de Atlantische kust de regio in. Het verrassende Alentejo is één van de beste wijnstreken en de warmste en dunbevolkte gebieden van Portugal. Rust gegarandeerd dus.

Évora Hotel

Ik kom laat aan en overnacht in het Évora Hotel. Een fijn hotel dat als perfect beginpunt fungeert van de roadtrip die ik ga maken door de mooie, groene wijnstreek die vibreert van de historie. Alentejo staat ook bekend om zijn ‘herdades’. Dit zijn enorm grote landgoederen (met indrukwekkende oprijlanen) die al eeuwen tot families behoren en waarop onder andere wijn en kurk worden verbouwd. Op de meeste herdades kun je overnachten. Ik ga eerst de stad Évora verkennen die op de werelderfgoedlijst staat. Het is alsof je een museum binnenloopt, deze stad. Een fraai collectie erfgoed; gebouwen, straten en wie goed kijkt; duizenden details die je terug in de tijd duwen. Wonderlijke kathedralen, theaters, fonteinen, kapelletjes en natuurlijk de prachtig oude, befaamde universiteit.

Afrika expositie Évora

Doodshoofden en beenderen als decoratie

Een van de vele kathedralen/ kerken

Typisch plein in Évora

Évora, oud en nieuw naast elkaar

Nooit meer naar huis

De stad is superschoon en nodigt uit tot verdwalen en koffietjes en wijntjes drinken. Ik ga lunchen in één van de meest traditionele, prestigieuze restaurants in de stad: Restaurante Fialho. Waar ik uiteraard het legendarische, lokale gerecht Porco Preto bestel, het beroemde zwarte varken dat vrij snuffelt en gevoed wordt met onder andere truffels. hoe lekker kun je zijn, aanradertje! Het voorgerecht is ook typisch Portugees: bacalhau carpaccio (gezouten kabeljauw). Bij elk gerecht krijg ik een lokaal passende wijn, want bij elke maaltijd hoort nou eenmaal wijn, ik ben fan. Ik loop na de lunch nog een rondje in de stad, de zon breekt door, tijd om naar Herdade Aqua d’Alte te gaan voor een duik, een kookworkshop met gastronomisch diner en lekker slapen. Aqua d’Alte is een prachtig landgoed gelegen in de weelderige heuvels van Alentejo niet ver van Évora. Wat is dit een fijne plek! Alles is er ingericht om tot rust te komen, een te worden met de natuur; het zwembad, de lounge area, de yogamogelijkheden inclusief massages. De kamers zijn super sfeervol ingericht met een kingsize bed, een grote authentieke badkamer en elke kamer heeft zijn eigen rustgevende wildebloemenkleur. De kaasjes en gin tonic staan klaar in de lounge, nooit meer naar huis!

Herdade Agua D’Alta

Herdade Agua D’Alta

Herdade Agua D’Alta

Onderdompelen in de Portugese geschiedenis

Na een fantastische avond met smaakvolle wijnen en spijzen en een goede nacht rust vertrek ik naar het vestigingsstadje Estremoz, gebouwd op een heuvel. Ik laat me onderdompelen in de Portugese geschiedenis en geniet van de smalle straatjes, de oude muren en het kasteel. In de directe omgeving van Estremoz liggen de marmergroeven. Het marmer van dit historische stadje behoort tot het mooiste marmer van de wereld. Ik stop onderweg ook nog even op een uitkijkpunt voor een epische view op het geweldige o lago Alqueva , een van de grootste artificial lakes in Europa, ontworpen en aangelegd om de wijnlanden te bewateren.

O lago Alqueva

Alqueva

Estremoz

Op het intens blauwe stuwmeer kun je onder andere fluisterbootjes huren en daarin slapen, hoe leuk! Dan is het tijd om te lunchen, wijn te maken en te proeven bij João Portugal Ramos. Een van de bekendste wijnhuizen in Alentejo. Voordat ik aan tafel schuif, neem ik een kijkje in de wijnkelders met zijn enorme houten wijnvaten, de fabriek en proef ik drie verschillende rode wijn waaruit ik mijn eigen rode wijn fabriceer. Roeping gemist, dat is duidelijk.

Wijnvaten bij João Portugal Ramos

Ik lunch met João himself in de gewelfde ontvangstkamer van het wijnhuis waarbij we de mooiste wijnen proeven en de onthulling krijgen van een nieuwe witte wijn. Na een traditionele, absurd lekkere uitgebreide lunch vertrek ik met een auto volgeladen met wijn en olijfolie van João naar het pittoreske stadje Monsaraz.

Monsaraz

Dit autovrije dorpje, wederom op een heuvel, bestaat uit kleine witte huizen met rode daken, smeedijzeren balkons en langwerpige schoorstenen van 300 jaar oud. Monsaraz voelt aan alsof ik een stap terug in de tijd ga. Dit betoverende dorpje leent zich perfect om rond te dolen, door smalle steegjes en over kleine pleintjes. Daarna rijd ik ruim een uur door de heuvels naar Parque de Natureza de Noudar waar ik slaap in Herdade da Coitadinha. Woorden schieten te kort, wat een sensationele plek! Glooiende, groene heuvels waar je uren kunt wandelen zonder iemand tegen te komen (mooie wandel- en fietsroutes), inclusief wildlife! Door het immense park sluimert een brede rivier die voor bijzondere tafereeltjes zorgt. Wat hier absoluut onweerstaanbaar is de zonsondergang en magnifieke star gazing! Helaas is het bewolkt en kan ik de sterren niet zien, maar ik heb me laten vertellen dat dit de star place to be is. De volgende ochtend pak ik een wandelroute van twee uur die mij langs de rivier stuurt, door de weilanden heen en over de bloemrijke heuvels. Ik kom een schichtig hert tegen, maar zie verder helaas geen wild. Daarna stap ik in de auto en bezoek de oude vestigingsstad Elvas op slechts 12 km van de Spaanse grens.

Parque natureza de noudar

Parque natureza de noudar

Parque natureza de noudar

De rauwe, stervormige ommuring van Elvas behoort tot de best bewaarde stadswallen van Europa. Bij de kantelen heb je fantastisch uitzicht over bemuring en Elvas. Binnenin is een gezellig centrum waar de architectuur en veel straatnamen je herinneren aan 500 jaar Moorse overheersing. Verdwaal in de nauwe straatjes met de authentieke kinderkopjes. Lunchen doe ik in SL – Santa Luzia Hotel – het eerste, dus oudste, ‘pousada’ (1942) in Portugal waar de vele oude details bewaard zijn gebleven. Hier word ik getrakteerd op het fabelachtige (en overheerlijke) lokale gerecht ‘balcalhau Dourado’ – golden codfish.

Elvas

Een van de vele kasteeltjes

Arena van kasteel

Dan is het tijd voor Arraiolos, het tapijtendorpje. Hier worden de legendarische Portugese tapijten geproduceerd. Het dropje ademt oudheid en alles draait om deze prachtig, ambachtelijke tapijten. Ik check in in Plato de Platano, een idyllische guesthouse in het centrum, waar alles draait om rust en meditatie. Dineren doe ik in een typisch Portugese restaurant midden in het centrum. De volgende ochtend stop ik voordat ik naar Lissabon rijd, nog even in Alcácer do Sal, een alleraardigst archeologisch dorpje aan de rivier Sado met steegjes en trappetjes die allemaal naar het kasteel leiden. Ik lunch in Restaurante A Escola, dat dienst deed als lagere school. Ik word gastvrij onthaald met de lekkerste Moscatel ever. Wat een heerlijke kers op de Alentejo-roadtrip-taart!

Arraiolos, tapijten klussen

Arraiolos

Tips:

  • Huur een auto als je naar Alentejo gaat, er is zoveel te zien en te beleven.
  • Naast fanatisch mooi hiken kun je ook geweldig fietsen in Parque de Natureza de Noudar, er zijn heel veel verschillende wandel- en fietsroutes.
  • Heb geen haast en laat je verrassen en betoveren door de Portugese gastvrij- en vriendelijkheid.
  • Ga je naar Arraiolos? Bezoek het tapijtenmuseum en loop vooral even binnen bij de dames van de tapijtenwinkel Sempre Noiva.
  • Bezoek je Elvas? Neem minimaal twee dagen en wandel via een urban roadmap door het historische stadje.
Lees ook:  5 x handige gadgets voor in de keuken

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy