Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn

by Imke Walenberg

Vorige zomer togen manlief en ik, met de auto volgeladen en twee kids op de achterbank (toen nog 1,5 jaar en 6 maanden oud), naar Frankrijk voor een welverdiende vakantie. Op en top Nederlands… Op de heenweg luisterden we, lachend om onszelf, naar de show van Youp van ’t Hek. Die ene waarin papa en mama gespannen proberen via de Périphérique Parijs op de vakantiebestemming proberen te geraken, met op de achterbank de kinderen die totaal niet willen stilzitten. We hadden een, op de website zo ogende, prachtige mobile home gereserveerd op een idyllische Franse camping in de Dordogne. Aan die schoonheid was verder ook niets gelogen, bleek bij aankomst. Wat wel vies tegenviel was de grootte van de mobile home, nul overzicht (lees: heel veel verstophoekjes) en vooral de hitte (we stonden pal in de zon, geen bomen). Terug in Nederland hadden de kids een toptijd gehad, wij waren (opnieuw) toe aan vakantie….

Dat dus nooit meer, althans niet met de kids zo klein. Maar wat dan als alternatief? Visioenen van campings of vakantieoorden met de hele dag door animatie en muziek doemden op bij ons. Daar zouden wij ook niet gelukkig van worden. Tot ons het concept Martinhal ter ore kwam. Vrienden van ons waren met hun twee kinderen naar een Martinhal hotel geweest in Sagres, Portugal, en waren onverdeeld enthousiast. Dat maakte nieuwsgierig….

Over Martinhal

Martinhal is een familieconcept bestaande uit vier hotels in Portugal: Martinhal Sagres, Martinhal Cascais, Martinhal Chiado en Martinhal Quinta. De locaties verschillen van een resort in de Algarve, tot een locatie in de stadskern van Lissabon. Wat ze aanbieden zijn meer luxe familievakanties met veel aandacht voor familievriendelijke accommodaties, restaurants, bars en voorzieningen voor kinderen. De essentie van Martinhal is het samenbrengen van een top service voor het hele gezin, waarbij zowel ouders als kids kunnen ontspannen. Op uitnodiging van Martinhal mocht ik met manlief en dochters twee Martinhal hotels uitproberen. Een welkome uitnodiging! En zo zaten we vorige maand in het vliegtuig richting Lissabon. Daar aangekomen verbleven we eerst 4 dagen in Martinhal Cascais om af te sluiten met nog twee dagen in het stadshotel in Lissabon, Martinhal Chiado.

Lees ook:  5 x winterse citytrips (van budget Budapest tot aan trendy Stockholm)

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Locatie Cascais

Martinhal Cascais ligt prachtig verscholen tussen de eucalyptus bomen en weidse golfbanen, op slechts een steenworp afstand van de zee. Wat mij gelijk opvalt bij aankomst is dat het terrein van het hotel zo open voelt, geen hekken, geen ‘resort-gevoel’. Het welkom is erg warm, bagage wordt opgepakt en de kids alleraardigst begroet. De hal is imposant groot en licht.

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Na het inchecken (waarbij de kids nog een cadeautas krijgen met daarin de mascotte van het hotel, Rafi) en een rondleiding door het hotel, gaan we naar onze kamer. Gelegen op de begane grond, met een bijzonder groot en zonnig balkon (veilig ook, want met hoge, glazen balustrade!) en een eveneens bijzonder groot bed. Daar past zeker ons hele gezin in. Wauw! Gelukkig is dat niet nodig, want voor de meisjes staat al een bedje klaar, inclusief eigen badjasjes en mini-slippers. Sowieso is aan alle details gedacht. Er is een potje aanwezig, de meubels zijn kids-proof, een babybadje, de badkamer is ook heerlijk ruim.

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Zelfs de shampoo en dergelijke zijn kidsproof, want zeepvrij en ecologisch. ’s Avonds laten we ons verwennen in het restaurant. Een waar culinair hoogstandje, mét een creatieve invulling voor de kinderen. Verwacht dus geen kindermenu met frites en kroketten, maar bijvoorbeeld gegrild rundvlees met groenten en aardappelen in de vorm van een glimlach of een perfect stukje verse zalm met rijst.

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De mascotte, Rafi, komt even gedag zeggen bij het ontbijt

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Op de menukaart prijken zelfs gerechten/hapjes voor de allerkleinsten, denk aan een puree van groenten of fruit. Babyzitjes staan gereed en in het restaurant is een speciale kinderhoek ingericht, waar je kind kan spelen (onder begeleiding!) zodat je zelf rustig kan eten. En wat opvalt: ondanks dat er overwegend gezinnen aan het eten zijn, is het totaal niet onrustig met schreeuwende of huilende kinderen. Onze opvatting hierover is dat omdat je met ‘gelijkgestemden’ in een ruimte zit, je vanzelf relaxed wordt. Er zit geen druk op om alles in het gereel te houden, omwille van ‘de ander’. Die nacht slapen we, niet gek, alle vier als een roos. En de volgende ochtend is het al niet veel anders aan het ontbijt. Vers, veel keuze, goede service. Elke ochtend is het een waar feest hier je dag te beginnen.

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Overal staan prachtige bomen, die voorzien zijn van deurtjes en uitleg; in elke boom woont een ‘fee’

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

In de vier dagen dat we hier zijn, maken we ook twee keer gebruik van de Kids Club, een soort kinderdagverblijf waar je kinderen heerlijk kunnen spelen. Als ouders kan je daardoor even tijd voor jezelf hebben. Wat een luxe! De begeleiding van de Kids Club is meer dan professioneel, alles wordt genoteerd van je kind, van eventuele slaapjes tot aan allergieën. Naar harte lust kunnen onze meiden spelen in de ballenbak, glijbaan, en wat al niet meer. Alles is ook super-schoon en van een goede kwaliteit. Ook is er op het terrein een grote speeltuin, zo ingericht dat het voor de ouder ook fijn verblijven is. Van trampoline, tot aan basketveld en voetbalcourt…. het is er allemaal te vinden. En natuurlijk ook een zwembad, zowel een binnen (in combinatie met een spa) als buitenzwembad. Zwembandjes én zwemluiers zijn op aanvraag te verkrijgen. Het is ons al snel duidelijk dat je als ouder eigenlijk nergens druk om hoeft te maken….

Lees ook:  Handige tips om je huis te verduurzamen

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Ook maken we een ochtend gebruik van de fietsverhuurservice van het hotel. Met ieder een kind achterop (ideaal, kinderzitjes zijn volop beschikbaar, inclusief helmen) ontdekken we de prachtige kust van Cascais en omgeving. Zeker een aanrader om de fiets te nemen als je hier een keer komt. De tijd vliegt om tijdens ons verblijf hier, tijd om te verplaatsen naar het stadshotel in Lissabon.

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De prachtige natuur rondom Cascais

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Locatie Lissabon

De laatste dagen van ons verblijf in Portugal zitten we in het stadshotel van Martinhal, Chiado. Een heel andere vibe dan de locatie in Cascais, maar zeker zo leuk voor de afwisseling. De kamer is in dit geval een appartement/studio; enorm ruim en inclusief keuken. Handig, want zo hoef je niet per se altijd buiten de deur te eten. Het hotel kent voor de rest dezelfde interieurkeuzes als in Cascais, zeer stijlvol, kleurrijk en praktisch tegelijkertijd. Ook hier is weer volop gedacht vanuit het gezin. Een extra service hier is dat de Kids Club open is tot tien uur in de avond en dat je zelfs een babysitter kan inhuren die in je kamer aanwezig is.

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Koekeloeren bij de kok in het restaurant van Martinhal Chiado

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Deze tegeltjes! :-)

Zo kan je zelf, samen met je partner, ’s avonds Lissabon in om een hapje eten. Sowieso is de ligging van dit hotel meer dan ideaal, dichtbij het centrum en de leukste wijkjes. In een mum van tijd ben je naar de zee gewandeld. In de directe omgeving zijn tal van fijne koffietentjes, parkjes met speeltuintjes en wat al niet meer. Handigste manier om je door de stad te begeven is misschien wel met de taxi. Goedkoop en snel. Zo gingen wij bijvoorbeeld met z’n vieren naar de Torre de Belém, net buiten de stad. Een erg mooi bouwwerk gelegen aan een groot park. Genoeg speelruimte voor de kids dus. Ook hier vlógen de dagen werkelijk om. Voor we het wisten zaten we weer in het vliegtuig terug naar huis.

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De Torre de Belém

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Eindeloos spelen in een van de vele parken in Lissabon

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Eindeloos trap op, trap af lopen….

Travel: hoe een gezinsvakantie naar Portugal ultiem relaxed kan zijn - Martinhal - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Want, jemig, wat was het fijn. We hebben genoten, ik, manlief en twee dochters. Gezegd moet dat het niet een goedkope manier van vakantie vieren is. Maar kies je voor Martinhal dan weet je dat het dubbel en dwars waard is. En enorme plus: de animatie en bling-bling waar we bang voor waren, daar was absoluut geen sprake van. Toont aan dat dat helemaal niet nodig is om een top-vakantie voor je kinderen én jezelf te creëren!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy